Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY SPIRONOLAKTONU PŘI DLOUHODOBÉ LÉČBĚ REZISTENTNÍ HYPERTENZE

J. Václavík, D. Tavačová, E. Kociánová, M. Kamasová, M. Václavíková (Ostrava, Olomouc, Přerov)
Tématický okruh: Hypertenze
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXIV. výroční sjezd ČKS

Úvod: Spironolakton se v poslední době stává doporučeným lékem pro pacienty s rezistentní arteriální hypertenzí. Výskyt nežádoucích účinků spironolaktonu v dosavadních krátkodobých klinických studiích byl poměrně nízký, chybí však data o jejich výskytu během dlouhodobé léčby.
Metodika: Provedli jsme analýzu lékařských záznamů pacientů s rezistentní hypertenzí, původně zařazených v randomizované klinické studii ASPIRANT-EXT, kterým byl po jejím ukončení nasazen spironolakton a kteří jsou dlouhodobě sledováni na našem pracovišti. Byla sledována délka užívání spironolaktonu, jeho dávka, výskyt nežádoucích účinků, krevní tlak (TK) a laboratorní nálezy během poslední klinické kontroly.
Výsledky: Do studie bylo zahrnuto 91 pacientů, z toho 31 žen a 60 mužů. Průměrná délka užívání spironolaktonu byla 41 měsíců. Průměrná dávka spironolaktonu byla 28,4 mg/den (79 pacientů užívalo dávku 25 mg denně, 9 pacientů dávku 50 mg denně, 1 pacient 100 mg denně, 2 pacienti 12,5 mg denně). Hypertenze byla při poslední kontrole v ordinaci kompenzována u 62 % pacientů (TK ≤140/90 mmHg), průměrný TK v ordinaci byl 136,0/79,5 (±16,4/9,9) mmHg, průměrná kalémie 4,63±0,47 mmol/l. Nežádoucí účinky se během sledování vyskytly u 25 pacientů (27,5 %) a s výjimkou jednoho pacienta si vynutily vysazení spironolaktonu (u 24 pacientů, tj. 26,4 %). Nejčastějšími nežádoucími účinky byla symptomatická hypotenze (9 pacientů), hyperkalémie (7 pacientů), gynekomastie (5 pacientů), mastodynie (2 pacienti) a poruchy potence (2 pacienti).
Závěr: Během dlouhodobé léčby rezistentní hypertenze spironolaktonem dojde u více než čtvrtiny pacientů ke vzniku nežádoucích účinků, pro které většinou bývá nutné jeho vysazení.
Práce byla podpořena interním grantem Univerzity Palackého v Olomouci č. IGA_LF_2016_038