Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

VÝHODY A LIMITACE DÁLKOVÉHO SLEDOVÁNÍ IMPLANTABILNÍCH KARDIOVERTERŮ-DEFIBRILÁTORŮ (ICD) V KLINICKÉ PRAXI

L. Nečasová, M. Bláhová, M. Tanzerová (Praha)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Ústní sdělení - technik, XXIV. výroční sjezd ČKS

Systémy dálkového sledování implantabilních přístrojů umožňují automatický přenos dat a informací o funkci přístroje, jejich další zpracování a třídění dle předem definovaných kritérií závažnosti. Poskytují možnost sledování technických a klinických událostí.

Sledovali jsme skupinu nemocných, kteří jsou zařazeni do systému dálkového sledování na naší klinice. Posuzovali jsme typy událostí, které byly při telemonitoraci zachyceny a způsob jejich následného klinického a technického řešení.

V souboru bylo zařazeno 249 pacientů. U 52 pacientů byla díky telemonitoraci zachycena závažná klinická či technická událost, vedoucí k časné intervenci. V jednom případě systém zachytil klinickou událost, která vyústila v úmrtí pacienta.

Telemonitorace je zdrojem mimořádných hlášení, která se řeší individuálně dle stupně technické a klinické závažnosti. Výhodou system je detekce událostí dříve, než by byla událost zachycena při standardní kontrole přístroje v ambulanci. Tyto systémy nemohou nahradit emergentní zdravotnický záchranný system v případě život ohrožující události.