Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

INFEKČNÍ ENDOKARDITIDA JAKO NÁSLEDEK INTRAMUSKULÁRNÍ INJEKCE - KAZUISTIKA

J. Pazderová (Olomouc)
Tématický okruh: Kardiostimulátory
Typ: Poster - sesterský, XXIV. výroční sjezd ČKS

Infekční endokarditida jako následek intramuskulární injekce – kazuistika

Úvod:

Infekce implantabilních stimulačních systémů je závažnou komplikací, která ovlivňuje mortalitu i morbiditu pacientů. Lokální infekce v místě implantace je považováno za mírnější formu. Závažnější formou je infekční endokarditida či septický stav, který vyžaduje multidisciplinární přístup k nemocnému.

Laserová extrakce systému a stimulačních/ defibrilačních elektrod je vysoce efektivní a bezpečný způsob odstranění infekčního ložiska. Spolu s antibiotickou léčbou je považován za základní léčebný postup u pacientů s infekční endokarditidou.

Cíl:

Ve sdělení zazní kazuistika muže, ročník 1948, který byl hospitalizován na I. Interní klinice kardiologické Fakultní nemocnice Olomouc, kam byl přeložen k laserové extrakci elektrod ze spádové nemocnice.

Jednalo se o polymorbidního pacienta - diabetik, CHOPN, arteriální hypertenze, po implantaci PM pro AV blokádu III. stupně. Důvodem k primární hospitalizaci ve spádové nemocnici byla dušnost a bolest v gluteální krajině. Zde zjištěn absces, ke kterému došlo po aplikaci intramuskulární injekce. Nabízí se otázka, zda byla dodržena správná technika aplikace i.m. injekce. Po evakuaci abscesu došlo k rozvoji septického stavu s multiorgánovým selháním a následnou nutností UPV. Po kontrolním TEE byly zjištěny vegetace na elektrodách PM s nutností extrakce systému.

Závěr:

Pacient na uměle plicní ventilaci při vědomí v septickém stavu vyžaduje multidisciplinární přístup, jehož nedílnou součástí je psychická podpora, výživa či rehabilitace stran zdravotnického týmu i rodiny. Nesmíme zapomenout, že chybný postup zdánlivě jednoduchých rutinních výkonů, jako je třeba intramuskulární injekce, může vést ke komplikaci s fatálním koncem.