Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

VYUŽITÍ VASKULÁRNÍ SONDY PŘI KATETRIZAČNÍM VÝKONU – INICIÁLNÍ ZKUŠENOSTI

P. Konečný, P. Peichl (Praha)
Tématický okruh: Primární a sekundární prevence
Typ: Poster - sesterský, XXIV. výroční sjezd ČKS

Cíl: Katetrizace femorální žíly/tepny je základním přístupem při provádění výkonů v elektrofyziologii. U malé části nemocných však může dojít po výkonu k rozvoji krvácení, pseudoaneurysmatu či arterio-venosní píštěle. Cílem naší práce je popsat naše iniciální zkušenosti s ultrazvukově vedenou punkcí cév.
Soubor a Metodika: Ultrazvukově vedenou punkci femorálních cév jsme použili u 20 pacientů. K vyšetření cévního svazku v třísle používáme lineární typ vaskulární sondy. Jedná se o typ sondy, kterou tvoří řada rovnoběžných měničů a obraz má tvar obdélníku. Lineární sondy se typicky používají k vyšetření povrchových orgánu, proto jsou obvykle konstruovány na vyšší zobrazovací frekvence. K hodnocení anatomických poměrů cévního svazku v třísle se používá dvourozměrný ultrazvukový obraz (B-mód) a barevné mapování krevního toku (CFM – Colour flow mapping). Můžeme použít příčné nebo podélné ultrazvukové zobrazení.
Výsledky: Ultrazvukově vedená punkce byla úspěšná u všech nemocných a nebyly v odstupu zaznamenány žádné komplikace. Vhodná se zdá být u pacientů s abnormální anatomií cév, při výrazné obezitě v případě předchozí chirurgické intervence, např. iliofemorálního bypassu.
Závěr: Punkce cév vedená pomocí ultrazvukové vaskulární sondy umožňuje výběr nejvhodnějšího místa punkce stehenní žíly/tepny. Její použití se jeví jako vhodné v anatomicky obtížných případech a v důsledku může vést ke snížení cévních komplikací katetrizačních výkonů.