Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

VYTRONUS - SYSTÉM ULTRAZVUKOVÉ ABLACE O NÍZKÉ INTENZITĚ

K. Holdová, Š. Královec (Praha)
Tématický okruh: Intervenční kardiologie
Typ: Poster - technik, XXIV. výroční sjezd ČKS

Úvod: Fibrilace síní je celosvětově rozšířená chronická porucha rytmu, alternativní metodou léčby fibrilace síní (FiS) jsou katetrizační techniky, které se používají v intervenční kardiologii a srdeční elektrofyziologii. Principem katétrové ablace je elektrická izolace aktivních ložisek v plicních žilách od ostatních částí svaloviny levé síně.

Metodika:Základní metodou léčby FiS je radiofrekvenční ablace, v dnešní době prakticky vždy s pomocí elektroanatomického mapování (Carto, NaveX) a event. i robotické navigace (Hansen-Sensei, Niobe-Stereotaxis). Další metody řadíme mezi tzv. alternativní, jedná se například o balónkové ablace (laser, kryoablace), radiofrekvenční ablace pomocí systému Ablation Frontiers nebo MESH, a také ultrazvuková ablace pomocí systému Vytronus, kdy používáme k vytvoření ablačních linií ultrazvuk o nízké intenzitě. V našem sdělení se zaměříme na tuto metodu, kde popíšeme jak technické parametry, tak průběh výkonu.

Soubor a výsledky:K dnešnímu dni byl systém použit u 7 pacientů v rámci klinické studie. Cílem této klinické studie je především zhodnotit bezpečnost daného systému a jako sekundární cíl je hodnocena efektivita. Dosažení trvalé izolace plicních žil je posuzováno při opakované katetrizaci ve 3 měsících po výkonu. První zkušenosti ukazují, že se jedná o metodu bezpečnou pro pacienta, nebyla zaznamenána žádná závažná komplikace.

Závěr:Rozsah katétrové ablace záleží na typu FiS, délce jejího trvání a míry celkového srdečního postižení. S tím souvisí i předpokládaný efekt a úspěšnost výkonu. V tomto raném stádiu testování zařízení je obtížné zhodnotit efektivitu metody, jelikož úpravy zařízení zobrazovacího a navigačního probíhají kontinuálně.