Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

KARDIOLOGICKÝ SYNDROM X

I. Mejtská, M. Frantlová, Z. Pospíšilová, E. Sovová (Olomouc)
Tématický okruh: Zobrazovací metody v kardiologii (echokardiografie, nukleární kardiologie, MRI, CT)
Typ: Poster - sesterský, XXIV. výroční sjezd ČKS

Kardiologický syndrom X je definován anginózními bolestmi, charakteristickými pro námahovou anginu pectoris, patologickým nálezem při ergometrii nebo při vyšetření na nukleární medicíně a normální koronarografický nález. Patogeneze je neobjasněná a léčení někdy“ úspěšné“(obtíže vymizí samy), někdy málo úspěšné. K léčení je nutno postupovat individuálně. Vždy je nutná změna životního stylu, léčení rizikových faktorů, zvýšení tělesné aktivity a nekuřáctví.
V kazuistice naší pacientky s diagnózou kardiologický syndrom X ukazujeme vhodný algoritmus vyšetření pacientů s negativní selektivní koronarografií. Stává se totiž, že lékaři často u těchto pacientů vysadí veškerou medikaci a pacienta považují za „zdravého“. Přitom vnímání bolesti a potíže pacienta se syndromem X mohou být horší, než u pacientů s prokázanou ischemickou chorobou srdeční.
U naší pacientky po negativní koronarografii byla pomocí hyperventilačního echokardiografického testu vyloučena vasospastická angína pectoris, potvrzena latentní tetanie a porucha perfuse myokardu při SPECT vyšetření. Diagnostický závěr: kardiologický syndrom X, latentní tetanie. U pacientky byla nasazena terapie v kombinaci nitrát, kalciový antagonista, kyselina acetylsalicylová, antidepresivum a magnesium laktát. Pacientka je při dané terapii bez potíží