Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

HYPERTENZE STARŠÍCH OSOB A JEJÍ TERAPIE NA INTERNÍ KARDIOLOGICKÉ KLINICE FN BRNO BOHUNICE

M. Vyskočilová, J. Špinar (Brno)
Tématický okruh: Farmakoterapie
Typ: Poster - lékařský, XXIV. výroční sjezd ČKS

Cíl: Popisné zhodnocení prevalence hypertenze, její léčby a výskytu dalších komorbidit u pacientů nad 90 let věku. Populace ve věku 90 let a více představuje v našich podmínkách nejrychleji rostoucí skupinu obyvatel. Vzhledem k tomu a k vysoké prevalenci hypertenze stoupající přibývajícími lety se správné pochopení terapie hypertenze u starších osob stává důležitou oblastí zájmu nynější medicíny. Vysoký krevní tlak je rizikovým faktorem pro kardiovaskulární a cerebrovaskulární onemocnění. Epidemiologická pozorování však neposkytují jednoznačný závěr k rizikovosti vysokého krevního tlaku u starších a velmi starých pacientů. Většina studií v léčbě hypertenze má věkovou limitaci nebo nenabízí věkově specifické výsledky. Pro zdravotnický systém je nezbytné snížit nemocnost spojenou s vyšším věkem a s tím související závislost těchto osob.

Soubor a metodika: Hodnoceno bylo 85 pacientů nad 90let věku konsekutivně vyšetřených v roce 2014 na Interní kardiologické klinice FN Brno Bohunice. Sledovali jsme prevalenci hypertenze a jiných komorbidit a farmakoterapii.

Výsledky: Anamnézu hypertenze mělo 96% pacientů. Pacienti byly na monoterapii v 15% případů, 2 kombinaci měli v 37%, 3-kombinaci antihypertenziv v 26% a v 6% 4-kombinaci. 5 a více antihypertenzních léků neměl žádný pacient. 16% pacientů bylo bez antihypertenzní medikace. V terapii se uplatňovali všechny skupiny antihypertenziv mimo centrálně působící antihypertenziva. ACEI/AT1 v 70%, betablokátory v 48%, diuretika v 42% a kalciový blokátor byl zastoupen v 22%.

Závěr: Prevalence hypertenze u starších pacientů je vysoká. Kalciový blokátor je v terapii nejméně zastoupen, naopak je vysoké zastoupení ACEI/AT1, následované betablokátory. Současné guideliness nereflektuji starší popuplaci. Je žádoucí podrobnější analýzy starších pacientů a rozšíření sledovaného souboru pacientů.