Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

KONZERVATIVNÍ LÉČBA PROTETICKÉ INFEKČNÍ ENDOKARDITIDY

L. Tauchenová, M. Bláha, J. Vrbská, J. Kautzner (Praha)
Tématický okruh: Varia
Typ: Poster - lékařský, XXIV. výroční sjezd ČKS

Protetická infekční endokarditida (IE) způsobená kmenem Staphylococcus aureus představuje život ohrožující stav s udávanou mortalitou nad 45%. Úspěšná léčba zpravidla vyžaduje časnou operaci a náhradu infikované chlopenní protézy. Echokardiografické vyšetření nemusí mít v případě protetické IE zásadní diagnostický přínos.

Představujeme kazuistiku 69letého muže s anamnézou tří předchozích komplexních kardiochirurgických výkonů (náhrada aortální chlopně mechanickou protézou s
náhradou ascendentní aorty v r. 1993 a následně dvě reoperace v r. 2003 a 2012).

Pacient byl v lednu 2015 hospitalizován na našem pracovišti pro septický stav doprovázený rozvojem lehké levostranné hemiparézy. V hemokulturách byl opakovaně zachycen Staphylococcus aureus sensitivní na methicillin, avšak echokardiografické vyšetření neodhalilo známky IE. CT mozku svědčilo pro septické embolizace. Pomocí SPECT/CT značenými leukocyty se podařilo prokázat kumulaci radiofarmaka v okolí protézy aortální chlopně. Následně byly echokardiograficky zachyceny dva drobné paravalvulární leaky, které dále nasvědčovaly pro IE protetické aortální chlopně.

Vzhledem k velmi vysokému operačnímu riziku (EuroSCORE II 24%) byla kardiochirurgická intervence kontraindikována. Pacient byl úspěšně léčen konzervativně kombinací antibiotik: oxacilinem, gentamycinem, rifampicinem a následně amoxicilinem/klavulonátem. Došlo k normalizaci markerů zánětu. Před ukončením terapie bylo provedeno kontrolní scintigrafické vyšetření značenými leukocyty se znatelnou regresí nálezu při protéze aortální chlopně. Echokardiografický nález se nezměnil. V desetiměsíčním sledování trvá příznivý klinický stav pacienta.

Kazuistika ukazuje, že v případě vysokého operačního rizika může být i protetická endokarditida léčena konzervativně a dokumentuje přínos scintigrafického vyšetření značenými leukocyty k upřesnění diagnostiky.