Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

KATETRIZAČNÍ ŘEŠENÍ KOMPLIKACE PO KARDIOCHIRURGICKÉM VÝKONU – PLASTICE MITRÁLNÍHO PRSTENCE- ODTRŽENÍ STEHU NA ZADNÍM PRSTENCI S VÝZNAMNÝM PARAVALVULÁRNÍM MITRÁLNÍM LEAKEM, KATETRIZAČNÍ UZÁVĚR LEAKU TRANSSEPTÁLNÍM PŘÍSTUPEM - KAZUISTIKA.

G. Mairgani, M. Mates, M. Prokopová, J. Matoušková (Teplice, Praha)
Tématický okruh: Intervenční kardiologie
Typ: Poster - lékařský, XXIV. výroční sjezd ČKS

Úvod: Závažnou komplikací kardiochirurgického výkonu plastiky mitrální chlopně pomocí systému Mitral Bridge může být uvolnění stehu prstence s následným paravalvulárním leakem a nutností jeho řešení

Kazuistika: 71- letý pacient s kardiální anamnézou hypertenze, chronické FiS, významnou mitrální a trikuspidální regurgitací byl indikován ke kombinovanému chirurgickému výkonu – plastice mitrální chlopně systémem Mitral Bridge, plastice trikuspidální chlopně a CryoMaze – 4/2014. Dle kontrolního TTE 5/2014 zjištěna významná regurgitace Mi plastiky /verifikace následným TEE/ - při odtržení stehu zadního prstence, defekt velikosti 5-6 mm. Rozhodnuto o katetrizačním uzávěrů leaku v CA za kontinuální 3D TEE a ICE monitorace. Při výkonu zjištěn kyjovitý trombus na rámu mitral bridge, mobilizován a odstraněn kličkou, pomocí Amplatz Vascular Plug okluderu následně úspěšně obturován leak s TEE ověřením. Po výkonu pacient extubován a v dobrém stavu přeložen na IMP k observaci.

Závěr: Uvolnění stehu plastiky mitrální chlopně systémem Mitral Bridge s následným paravalvuárním leakem může být s úspěchem řešeno bez nutnosti kardiochurgické reoperace a mimotělního oběhu katetrizačně. Pro pacienta představuje významně nižší operační zátěž a krátkou rekonvalescenci.