Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ŠEST LET ČINNOSTI KOAGULAČNÍ AMBULANCE, ANEB KAM SMĚŘUJEME V ÉŘE NOVÝCH ANTIKOAGULANCIÍ

J. Matoušková, Z. Minariková, P. Hála, P. Neužil, J. Balázs (Praha)
Tématický okruh: Varia
Typ: Poster - lékařský, XXIV. výroční sjezd ČKS

V r. 2010 zahájila v pražské Nemocnici Na Homolce činnost koagulační ambulance s cílem řídit léčbu pacientů užívajících antagonisty vitaminu K (VKA).
S nástupem nových antikoagulancií (NOAC) a rozšiřováním jejich indikací průběžně roste počet nemocných léčených NOAC a mění se tím i náplň práce lékaře a sestry koagulační ambulance.
V současné době ve shodě s trendem ve vyspělých zemích klesá počet nemocných na VKA ve prospěch pacientů léčených NOAC, a to při respektování pravidel preskripce dle SPC i úhrady pojišťovnou – v koagulační ambulanci NNH je t.č. 61% pacientů na NOAC a 39% na VKA. Z NOAC převažuje dabigatran – 50%, nemocných léčených rivaroxabanem je 35% a apixabanem 15%.
Uvádíme přehled trombotických a krvácivých komplikací u jednotlivých látek.
U 30% pacientů koagulační ambulance léčených pro fibrilaci síní byl implantován okluder ouška levé síně.
Jednou z předností NOAC oproti klasické léčbě VKA je absence nezbytnosti pravidelných laboratorních kontrol jejich účinku. Přesto máme k dispozici některé laboratorní testy – hemoclot pro dabigatran se známým terapeutickým rozmezím a prahovými hodnotami pro riziko krvácení. U xabanů lze stanovit specifické antiXa, dosud ale chybí data pro prahové hodnoty pro krvácení nebo trombózu. V NNH je možnost kontrolovat hladinu u obou skupin. Zde uvádíme výsledky specifického antiXa u pacientů léčených xabany, srovnáváme je s údaji v SPC a sledujeme hladinu ve vztahu k event. komplikacím léčby.