Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

MYXOM V LEVE SÍNI - TIŠE, NAPŘÍČ CELÝM SRDCEM.

B. Holek, M. Urban, M. Branny (Jablunkov, Třinec)
Tématický okruh: Varia
Typ: Poster - lékařský, XXIV. výroční sjezd ČKS

Úvod: Histologicky je nádor tvořen myxomatózní matrix, základem které je hlenorosolovitá hmota, považovaná za zbytky embryonálního mezenchymu, ve které jsou disperzně uložené vřetenovité  buňky. Nejčastější lokalitou v srdci je levá síň (80–90 %), pravá síň (5–10 %), levá komora (2 %), pravá komora (2 %). Metastatické rozsevy myxomu jsou vzácné.
Jedná se o nejčastější primární tumor srdce. V USA je prevalence 200 tumorů na 1 000 000 obyvatel, z toho 75 % ženy, 25 % muži. Mortalita je 15 % nejčastěji v souvislosti obturace krevního toku na mitrální nebo trikuspidální chlopně, dále na koronární nebo systémové embolizace. Klinicky se tedy myxomy projevují jako cévní mozková příhoda (CMP), synkopy, levostranné srdeční selhání, edém plic, ischemizace periferních orgánů. Jedinou léčbou je chirurgická excize.

Popis případu: Asymptomatický nemocný byl odeslán k ECHO vyšetření pro nespecifické EKG změny v souvislosti s nekardiální operací. Nálezem byl překvapivě velký tumor se stopkou ve stropu levé síně až k hrotu LK (11,0*1,2 cm), bez obstrukce Mi ústí. Nemocný neměl přítomny komorbidity a proto byl tumor odstraněn ze sternotomie. Výkon proběhl bez komplikací s dobrou následnou rekonvalescencí.

Diskuse: Myxom může být zachycen náhodně, nebo se může projevit kardioembolizací, synkopou při obstrukcí Mi ustí. Má má příznivou biologickou povahu a jen málokdy recidivuje, Považujeme jej za primární srdeční nádor, který nemetastazuje. Extirpace Tumoru je výkon technicky nenáročný s morbiditou a mortalitou odpovídající sternotomii a krátkému mimotělnímu oběhu.

Závěr: Myxom je nezhoubný tumor, který může být maligní svoji lokalizací a komplikacemi. Zlatým standartem diagnostiky je ECHO vyšetření. Celkove vyšetření někdy vede ke sdružení KCH výkonu s revaskularizací, nebo zákroku na chlopní. Nemocný je pacient většinou časně operován s dobrými výsledky.