Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

PACIENT PO VÝKONU NA ABDOMINÁLNÍ AORTĚ .

R. Kološová, D. Kučera, M. Válka, K. Zeman, I. Pavlas, T. Gistinger (Frýdek-Místek, Ostrava)
Tématický okruh: Varia
Typ: Poster - lékařský, XXIV. výroční sjezd ČKS

Úvod:Nejčastější patologický nález na abdominální aortě je její aneurysma (AAA). Za postižení aortoilického úseku odpovídá převážně ischemická choroba cév dolních končetin způsobená aterosklerosou. Invazivní řešení spočívá buď v chirurgickém přístupu (– s resekcí aneurysmatu a jeho náhradou či přemostěním postižené cévy protesovým by- passem), nebo přístupu endovaskulárním, kdy se AAA vyřadí z oběhu implantací stentgraftu . Ke kontrole efektu těchto léčebných postupů lze dobře využít dopplerovskou ultrasonografii, jejíž použití po implantacích stentgraftů sníží počet opakovaných CT vyšetření a tím radiační zátěž pro pacienta.
Soubor , metodika a výsledky : V presentaci hodnotíme pacienty, kteří podstoupili v naší nemocnici dopplerovské ultrazvukové vyšetření po zákroku na abdominální aortě od ledna 2014 do listopadu 2015. Provedli jsme 49 vyšetření u 22 pacientů ( ve věkovém rozmezí 53-85 let). V práci presentujeme zjištěné patologické nálezy, jejich závažnost a analyzujeme výsledky .
Dále presentujeme kazuistiku pacienta operovaného v r 2001 pro krytou rupturu AAA s její náhradou aortoilickým by- passem, s recidivou AAA juxtarenálně v r. 2008 , řešeného implantací fenestrovaného stentgraftu do oblasti renálních tepen ,kdy došlo k uzávěru AR l.sin., v r 2015 došlo k zvětšení vaku aneurysmatu juxtarenální aorty ,způsobené endoleakem z oblasti fenestrace AR l.sin, který byl řešen implantací okluderu .
Závěr: Pacienty po výkonech na abdominální aortě je nutné nadále sledovat a kromě konservativní léčby provádět opakovaná vyšetření k vyloučení komplikací. Cílem této práce je upozornit na možné komplikace po výkonech na abdominální aortě a zlepšit péči o tyto pacienty v naší nemocnici.