Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

POINFARKTOVÝ DEFEKT KOMOROVÉHO SEPTA - KAZUISTIKA

D. Matouš (Třinec)
Tématický okruh: Akutní stavy v kardiologii, Akutní koronární syndromy
Typ: Poster - lékařský, XXIV. výroční sjezd ČKS

Cíl: Kazuistický popis případu dnes již vzácné mechanické komplikace transmurálního infarktu myokardu - defektu komorového septa. 

Popis případu: Na naše oddělení jsme převzali ke koronarografickému vyšetření ze spádové nemocnice pacienta s klinikou prodělaného akutního koronárního syndromu s anamnézou vzniku příznaků před 8 dny. Vstupně fyzikálně přítomen hlasitý holosystolický šelest v celém prekordiu, pulzující zvýšená náplň krčních žil. Provedené koronarografické vyšetření s nálezem funkčního uzávěru proximální RIA. RCx a ACD bez významných stenos. Ventrikulograficky přítomen levopravý zkrat. Echokardiografie potvrzuje nález závažného poinfarktového defektu apikální části komorového septa s přetížením PK. S ohledem na přítomnost hepatorenální alterace a elevaci laktátu v laboratoři rozhodnuto o urgentní operaci s cílem uzávěru defektu. Vetrikulotomie v místě infarktu, na septu defekt velikosti 5x2cm s rozsáhlou koagulační nekrozou okolí, křehká nekroza excidována, všita Dakronová záplata 7,5x7,5cm, ad hoc provedena plastika trikuspidální chlopně a monobypass na RIA. Peroperační TEE neprokazuje reziduální zkrat a regurgitace na trikuspidální chlopni. Pooperační průběh bez zásadních komplikací. Echokardiograficky v pooperačním období přítomen reziduální středně významný zkrat. Pacient propuštěn 14. pooperační den. V odstupu 2 měsíců provedena MRI a TTE kde nadále přetrvává středně významný L-P zkrat, pacient klinicky funkčně NYHA II, ponechán ke konzervativnímu postupu. 
Závěr: Kazuistika demonstruje klasickou mechanickou komplikaci "prochozeného" transmurálního IM přední stěny, který dnes vzhledem k dostupnosti sítě katetrizačních laboratoří je již vzácnou záležitostí. Kazuistika je však také příkladem, že navzdory špičkové kardiologické péči došlo jistě k prodlevě a neoptimálnímu postupu v úvodu. Mortalita u operovaných zůstává vysoká (47%).