Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

OCT VOLUMETRIE INTIMÁLNÍ HYPERPLAZIE RADIÁLNÍ TEPNY PO PCI

T. Nociarová, J. Kaňovský, R. Miklík, L. Přívarová, M. Poloczek, O. Boček, P. Jeřábek, J. Jarkovský, P. Kala (Brno)
Tématický okruh: Akutní koronární syndromy
Typ: Poster - lékařský, XXIV. výroční sjezd ČKS

Cíl
Radiální tepna (RA) jako místo přístupu pro koronární intervenci (PCI) se ve většině katetrizačních center stává naprosto dominantním. Vzhledem k menšímu průměru tepny ve srovnání s femorální arterií je dle dostupných dat tento přístup spojen např. s výskytem akutních subklinických poranění. Míra dlouhodobých změn tepenné stěny jako reakce na transradiální katetrizaci (TRC) zůstává zatím nejasná.

Soubor a Metodika
100 pacientů přijatých pro akutní infarkt myokardu bez ST elevací, 33 pac. byly ženy (33%). U všech pacientů šlo o první TRC v životě. Po ukončení PCI byl sheath v místě punkce stažen a byla provedena nahrávka optickou koherenční tomografií (OCT) o délce 54mm. Stejný postup byl použit při následné katetrizaci 9 měsíců po první. OCT obraz intimální vrstvy stěny RA byl transformován do volumetrického modelu. Rozdíly mezi baseline a follow-up nálezem byly statisticky porovnány. Všichni pacienti podepsali informovaný souhlas s projektem.

Výsledky
Dostatečná kvalita záznamu umožňující hodnocení OCT volumetrie byla u 96% pacientů. Při baseline TRC jsme zjistili průměrný objem modelu intimální vrstvy RA 33.9mm3 (19.0; 69.4), při follow-up TRC 39.0mm3 (21.7; 72.6). Rozdíl je vysoce statisticky významný (p<0.001). Provedli jsme multivariantní analýzu faktorů ovlivňujících progresi objemu intimy a nenalezli jsme žádný statisticky významný faktor.

Závěr
V našem projektu jsme zjistili významnou progresi objemu intimální vrstvy stěny RA za dobu 9 měsíců od první TRC, měřeného pomocí metody OCT volumetrie. Metoda umožňuje vytvoření velmi přesného modelu tloušťky intimy RA. Ke zhodnocení vlivu změn RA po TRC na její použití jako štěpu pro chirurgickou arteriální revaskularizaci by bylo třeba dalšího zkoumání.

Podpořeno grantem IGA MZ ČR NT13830-4.