Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

TROMBOSY KATETRIZAČNÍCH OKLUDERŮ OUŠKA LEVÉ SÍNĚ

P. Hála, L. Dujka, M. Chovanec, M. Janotka, T. Mráz, J. Petrů, M. Prokopová, L. Šedivá, J. Škoda, P. Neužil (Praha)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Poster - lékařský, XXIV. výroční sjezd ČKS

Fibrilace síní v některé ze svých forem je nejčastější setrvalou arytmií a až 5x zvyšuje riziko cévní mozkové příhody. Kardioembolická cévní mozková příhoda představuje nejzávažnější komplikaci této arytmie. Asi 92% nitrosrdečních trombů vzniká v oušku levé síně (LAA) a ačkoli je mechanická okluse LAA průkazně účinnou metodou k prevenci kardioembolických příhod, byly popsány trombosy všech typů implantovaných okluderů a i s nimi související cévní mozkové příhody.

Analyzujeme soubor 234 pacientů (65% mužů, průměr věku 71 let) s vysokým rizikem tromboembolie podle schématu CHADSVASc (průměr 3.84), u kterých byla provedena implantace okluderu LAA jakéhokoli typu od roku 2005. Všichni pacienti byli nadále klinicky sledováni a u celkem 9 z nich došlo pomocí jícnové echokardiografie k nálezu nitrosrdečního trombu v souvislosti s okluderem LAA (6x Watchman, 3x Amplatzer).

Tato populace sestává z 3 mužů a 6 žen, o průměrném věku 79 let, průměr skore CHA2DS2VASc=4,6 a HASBLED=1,8. Tromby byly na okluderech nalezeny v průměru za 4,3 měsíce (minimum 3 týdny, maximum 15 měsíců) po implantaci. V té době byli tito pacienti léčeni duální antiagregační léčbou (5x), acetylsalicylovou kyselinou (1x) nebo antikoagulací (3x). U 7 pacientů máme dokumentováno vymizení trombu na antikoagulaci (nejpozději za 12 měsíců), u jedné pacientky došlo k recidivě, a to až po 15 měsících od implantace. V jednom případě byl trombus asociován s ischemickou cévní mozkovou příhodou.

Přítomnost trombů registrujeme u 3,8% pacientů po implantaci okluderu LAA. Postiženi jsou zejména starší pacienti s více rizikovými predispozicemi trombosy obecně. Dále dokladujeme asociaci trombosy s hustým spontánním echokontrastem v levé síni, ovšem asociace s přetrvávajícím leakem není průkazná.