Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

DEGENERATIVNÍ ZMĚNY A ZÁNĚTLIVÁ ODPOVĚĎ PO PERKUTÁNNÍ NÁHRADĚ AORTÁLNÍ CHLOPNĚ VE SROVNÁNÍ S CHIRURGICKOU NÁHRADOU.

J. Sulženko, P. Toušek , V. Kočka , F. Bednář, H. Línková, R. Petr, M. Laboš, P. Widimský (Praha)
Tématický okruh: Intervenční kardiologie
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXIV. výroční sjezd ČKS

Úvod: Prozatím je známo velmi málo o degenerativních změnách aortálních bioprotéz po TAVI, které mohou mít zásadní vliv na dlouhodobou prognózu pacientů po tomto výkonu.
Cíl: Zhodnotit degenerativní změny bioprotéz po TAVI s použitím CT a nálezy porovnat s degenerativními změna bioprotéz po chirurgické náhradě chlopně (AVR). Dále porovnat hodnoty zánětlivých markerů u obou skupin pacientů a zhodnotit jejich možnou roli v procesu degenerace protéz.
Metodika a výsledky: 49 pacientů po TAVI a 29 pacientů v kontrolní skupině po chirurgické AVR podstoupilo 2 leté sledování. Kontrolu po 5 letech absolvovalo 8 pacientů po TAVI a 7 po AVR. U všech těchto pacientů bylo provedeno CT se zhodnocením kalcifikací na cípech bioprotéz s použitím Agatsonova kalciového skóre. Pacienti po TAVI byli starší než pacienti po AVR [82 (62;86) vs. 74 (64;84), p <0.001], měli více komorbidit – vyšší EuroScore I [21.0 (5.0;46.0) vs. 6.15 (2.54;11.17), p<0.001], častější ICHS (69.4% vs. 13.8%, p<0.001) a častější anamnézu předchozí kardiochirurgické operace (32.7% vs 0.0%, p<0.001). Lehké kalcifikace (průměrné Agatsonovo skóre 50,76) na cípech protézy byly nalezeny u 2 pacientů 4-5 let po TAVI a u 1 pacienta 2 roky po AVR (p=NS). Ačkoliv byly nalezeny významné rozdíly v hodnotách TNF-α a E-selectinu před implantací v porovnání s 1a 2 roky po implantaci protézy, nebyly zaznamenány významné změny v hodnotách zánětlivých markerů během doby sledování. Detailní analýza neodhalila významné rozdíly mezi hodnotami zánětlivých parametrů u pacientů s a bez nalezených kalcifikací na CT.
Závěr: Ve středně a dlouhodobém sledování byly nalezeny jen minimální degenerativní změny protéz u pacientů po TAVI a nelišily se od změn u pacientů po AVR. Markery systémové zánětlivé odpovědi se mezi pacienty po TAVI a AVR rovněž nelišily.