Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

DLOUHODOBÉ SLEDOVÁNÍ PACIENTŮ S IMPLANTACÍ VSTŘEBATELNÉHO STENTU BĚHEM PRIMÁRNÍ PERKUTÁNNÍ KORONÁRNÍ INTERVENCE – STUDIE PRAGUE-19

P. Toušek, V. Kočka, R. Petr, M. Malý, M. Hajšl, L. Lisa, T. Buděšínský, P. Widimský (Praha)
Tématický okruh: Intervenční kardiologie
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXIV. výroční sjezd ČKS

Úvod : Časné a střednědobé klinické výsledky po implantaci vstřebatelných stentů během primární perkutánní koronární intervence (pPCI) jsou velmi dobré. Doposud ale nejsou k dispozici žádná data o dlouhodobobém osudu těchto pacientů po vysazení duální antiagregační léčby (DAPT).
Cíl : Zhodnotit dvouletý osud pacientů zařazených do studie PRAGUE-19.
Metodika a výsledky: V období od 15.prosince 2012 do 30.8.2013 byla na základě vstupních a vylučovacích kritérií provedena implantace vstřebatelného stentu (BVS) během pPCI u 40 pacientů a u 57 pacientů v kontrolní skupině byl implantován lékový kovový (DES) nebo prostý kovový stent (BMS). Doporučená doba podávání DAPT byla 12 měsíců. Primární kombinovaný klinický ukazatel (úmrtí/reinfarkt/revaskularizace intervenované tepny) bylo možné v 2-letém sledování zhodnotit u všech 40 pacientů s implantovaným BVS a u 53 (93%) pacientů v kontrolní skupině. Mezi oběma skupinami nebyly pozorovány žádné rozdíly v primárním klinickém ukazateli (7.5% vs. 18.9%; P=0.141) ani ve funkční třídě NYHA (NYHA I-II třída 97% vs. 80%;p=0.141). Monoterapie kyselinou acetylsalicylovou během
2-leté kontroly byla používána u 85% pacientů ve skupině s BVS a u 80% pacientů v kontrolní skupině.(P=0.771). Žádný z pacientů v obou skupinách neměl definitivní nebo pravděpodobnou trombózu po vysazení DAPT. Na výročním sjezdu ČKS budou prezentována aktuální data ke konci dubna 2016.
Závěr: U pacientů po implantaci vstřebatelného stentu v průběhu primární PCI přetrvávají výborné klinické výsledky i v delším horizontu po vysazení duání antiagregační léčby.