Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

KATETRIZAČNÍ ABLACE ZA PŘÍTOMNOSTI DŘÍVE IMPLANTOVANÉHO OKLUDERU OUŠKA LEVÉ SÍNĚ

P. Hála, M. Chovanec, M. Janotka, T. Mráz, J. Petrů, M. Prokopová, L. Šedivá, J. Škoda, P. Neužil (Praha)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXIV. výroční sjezd ČKS

Okluse ouška levé síně (LAA) je stále rozšířenější metodou prevence kardioembolizační příhody u pacientů s resitentními formami fibrilace síní. Tito pacienti mohou ovšem být i následně indikováni k ablačnímu zákroku. Proveditelnost a bezpečnost katetrizačních ablací v levé síni za přítomnosti dříve implantovaného okluderu LAA není doposud dostatečně zdokumentovaná.

Evidujeme celkem 7 pacientů s úspěšně implantovaným okluderem LAA (5x Watchman, 1x Amplatzer, 1x Plaato), u kterých byla v dalším průběhu indikována katetrizační ablace v levé síni. Ve všech případech byl použit běžný transseptalní přístup dvojitou punkcí a následně zaveden proplachový radiofrekvenční nebo balonový cirkulární katetr do levé síně a provedeno elektroanatomické mapování a ablace v přítomnosti dříve implantovaného okluderu LAA.

Celkem bylo u této populace (3 muži, průměr věku 60 let, CHA2DS2VASc=3.3, HASBLED=1.7) již s implantovaným okluderem provedeno 11 ablačních zákroků (průměrně 36, minimálně 12 a maximálně 69 měsíců od implantace). Ablované arytmie zahrnovaly nejčastěji persistentní formu fibrilace síní (8x) nebo síňové tachykardie vycházející z levé síně (2x). 9 z provedených zákroků bylo úspěšných v eliminaci arytmie.

Okluder nepředstavoval pro provedení výkonů překážku a zůstal vždy ve stabilní poloze, která byla hodnocena pomocí fluoroskopie a intrakardiální echokardiografie na konci každého výkonu.

Naše prozatímní zkušenost ukazuje na možnost a bezpečnost provedení katetrizačního ablačního zákroku s odstupem po implantaci okluderu LAA. Optimální délka odstupu a doporučení pro antitrombotickou léčbu u těchto specifických pacientů zůstává otevřenou otázkou.