Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

VÝSLEDKY PACIENTŮ STARŠÍCH ŠEDESÁTI LET S HYPERTROFICKOU KARDIOMYOPATIÍ PO ALKOHOLOVÉ SEPTÁLNÍ ABLACI

D. Durdilova, P. Tomašov, J. Veselka (Praha)
Tématický okruh: Choroby myokardu a perikardu
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXIV. výroční sjezd ČKS

Úvod: Dle recentních studií je alkoholová septální ablace (ASA) bezpečná a dlouhodobě účinná metoda k odstranění obstrukce ve výtokovém traktu levé komory (LVOT). Dlouhodobé výsledky, mortalita a příčiny úmrtí u pacientů s obstrukční formou hypertrofické kardiomyopatie (HCM) starších šedesáti let po ASA nebyly dosud publikovány.

Cíl: V této retrospektivní multicentrické observační studii jsme vyhodnotili dlouhodobé přežití a příčiny úmrtí u pacientů starších šedesáti let po ASA.

Soubor a Metodika: Byla provedena analýza morbidity a mortality v populaci 156 pacientů (69±6 let, 69 % ženy) s obstrukční formou HCM po ASA. Průměrná doba sledování byla 4.8 ±3,5 let.

Výsledky: Třicetidenní mortalita po ASA byla 1,3 %. U 81 % pacientů došlo ke zlepšení dušnosti na New York Heart Association ≤2 a 76 % pacientů mělo na konci sledování gradient v LVOT ≤30 mmHg. Celkem 36 pacientů zemřelo (52 % v souvislosti s HCM, 45 % z příčin nesouvisejících s HCM). Celková roční mortalita byla 4,8 % (z toho na NSS 0,55 %, resp. 1,1 % včetně adekvátního výboje implantabilního kardioverteru-defibrilátoru). Celková doba přežití pacientů byla ve srovnání s běžnou populací snížená (p= 0,002).

Závěr: Alkoholová septální ablace u pacientů starších šedesáti let s obstrukční formou HCM je bezpečnou metodou s nízkou třicetidenní mortalitou a vede ke zlepšení symptomatologie u většiny pacientů. Dlouhodobé přežití sledovaných pacientů bylo nižší ve srovnání s běžnou populací. I přes vyšší věk našich pacientů odpovídalo rozložení příčin úmrtí včetně rizika NSS běžné populaci pacientů po ASA bez ohledu na věk. I u starších pacientů s obstrukční formou HCM po ASA by tedy měl být kladen důraz na pravidelné kardiologické kontroly včetně zhodnocení rizika NSS v primární prevenci dle dostupných stratifikačních kriterií.