Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

STŘEDNĚDOBÉ VÝSLEDKY SLEDOVÁNÍ PACIENTŮ S ENDOKARDIÁLNÍ „LEADLESS“ STIMULACÍ LEVÉ KOMORY

J. Petrů, L. Šedivá, J. Škoda, M. Chovanec, M. Janotka, P. Šedivý, J. Šimon, V. Reddy, P. Neužil (Praha, New York, United States)
Tématický okruh: Kardiostimulátory
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXIV. výroční sjezd ČKS

Úvod: Srdeční resynchronizace je standardní metoda léčby chronického srdečního selhání (CHSS) u nemocných s poruchou synchronizace srdečního stahu. Přesto u 20-30% pacientů je léčba neefektivní nebo technicky nemožná. Jednou z alternativních metod ve fázi klinického výzkumu je endokardiální bezdrátová stimulace levé komory (LK) - systém WiCS (Wireless Cardiac Stimulation).
Metoda a výsledky: Princip metody spočívá v endokardiální stimulaci LK pomocí katetrizačně zavedené stimulační elektrody, která přijímá a přeměňuje v elektrickou energii ultrazvukový signál vysílaný z mezižebří implantovaného emitoru. Stimulace je synchronizovaná se stimulací pravé komory, která je řízena implantovaným ICD.
V rámci studie SELECT LV byla implantace WiCS systému úspěšně provedena u všech 12 nemocných (11 mužů, Ø věk 68 let) s CHSS a dysfunkcí LK (EF LK 27%) a průměrnou klasifikací NYHA 2,6, u kterých nebyla klasická biventrikulární stimulace možná.
Průměrná délka sledování je 26,7 měsíců. Po implantaci došlo k významnému zúžení QRS komplexu z původních Ø168ms na Ø11Oms při aktivní biventrikulární stimulaci. V rámci sledování tento efekt trval a u všech pacientů došlo k subjektivnímu zlepšení. ØEF LK se jen mírně zvýšila – z původních 27% na 30%. Během sledování zemřeli 2 pacienti. U jednoho nemocného došlo k rozvoji CMP. U jednoho nemocného jsme v odstupu 4-5 měsíců po implantaci 2x prováděli ablaci komorové tachykardie. U všech 10 žijících nemocných byla nutná výměna zdroje pro ultrazvukový emitor (Ø životnost baterie 18,6 (9-27) měsíců). Při poslední kontrole byla klasifikace NYHA Ø1,8 a četnost biventrikulární stimulace 98,1%.
Závěr:
Naše výsledky sledování pacientů s endokardiální bezdrátovou stimulací LK, u kterých není klasická biventrikulární stimulace možná, prokazují, že tato alternativní metoda je bezpečná, technicky schůdná a dlouhodobě efektivní.