Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

„LEADLESS“ KARDIOSTIMULACE –VÝSLEDKY OVĚŘOVACÍCH STUDIÍ PROVÁDĚNÝCH V JEDNOM CENTRU

P. Neužil, L. Šedivá, J. Petrů, M. Janotka, M. Chovanec, P. Hála, J. Šorf, M. Trégler, M. Mudroch, J. Baroch (Praha)
Tématický okruh: Kardiostimulátory
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXIV. výroční sjezd ČKS

Úvod: Standardní transvenózní kardiostimulace (KS) vykazuje akutní a dlouhodobé komplikace, jednak spojené se zaváděním elektrodových vodičů a jednak s komplikacemi souvisejícími se podkožně umístěnými KS přístroji.
Cíl: Referujeme výsledky ověřovací studie jednoho centra zaměřené na bezpečnost
a efektivitu intrakardiálně zaváděných bezdrátových kardiostimulátorů (LPM).
Metoda: Byly použity dva různé typy intrakardiálně zaváděných kardiostimulátorů: 1. Nanostiom (LCP) St Jude Medical Inc.; 2. Micra (TCP) Medtronic Inc. Oba typy se liší v úponu a rozměrech, zavádějí se shodně cestou punkce stehenní žíly řiditelným katetrem. Primárním cílem byl výskyt komplikací během prvních 90 dní od zavedení LPM přístroje. Sekundární cíl pak úspěšnost zavedení trvalé LPM, čas implantace a krátkodobé a střednědobé parametry stimulace.
Výsledky: Soubor zahrnuje 131 nemocných, průměrného věku 65 ± 8 let, 56 % nemocných byli muži (74 m/57 ž). Nejčastější indikací trvalé kardiostimulace byla permanentní forma fibrilace síní s pomalou odpovědí komor (n = 76%). Úspěšnost implantace byla 100 %
(n= 131) s průměrnou dobou implantace 22 ± 14 minut. Nutnost repozice z důvodu neadekvátních parametrů stimulace či snímání potenciálu byla extrémně nízká (3 nemocní). Nebyly pozorovány žádné závažné komplikace spojené s implantací systému. Jedenkrát byla nutná repozice z LK do PK 0,76 % (1/131). Po dobu tříměsíčního sledování stimulační parametry (senzing, odpor a stimulační práh) jsou stabilní, ani v jednom případě nedošlo k jejich zhoršení. V rámci jednoročního sledování zůstávaly všechny parametry stabilní (83% nemocných má dokončeno jednoroční sledování).
Závěr: Uvedená data z jednoho centra studii ukazují, že použití intrakardiální implantace leadless stimulátoru je bezpečné a efektivní. Je vývoj LPM povede k zavedení zcela nové platformy trvalé kardiostimulace.