Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

DOSAVADNÍ VÝSLEDKY GENETICKÉHO VYŠETŘENÍ PACIENTŮ S ARVC/D V IKEM, PILOTNÍ STUDIE.

A. Krebsová, L. Piherová, J. Paděrová, M. Segeťová, J. Kautzner, M. Macek Sr., M. Macek Jr. (Praha)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXIV. výroční sjezd ČKS

Cíl: ARVC/D je vzácné dědičné onemocnění, postihující převážně pravou komoru. Manifestuje se nejčastěji komorovými arytmiemi s rizikem náhlé srdeční smrti (SCD). Cílem práce je genetická charakteristika reprezentativního souboru pacientů s ARVC/D.

Soubor a metodika: Genetické vyšetření proběhlo u 29 pacientů s ARVC/D. Všichni byli zajištěni ICD, 3/29 byli pro terminální srdeční selhání transplantováni (OTS). Dilatace a dysfunkce pravé komory byla dokumentována u 18/29 pacientů. K selhání levé komory došlo u 6/29 pacientů (mimo pacienty po OTS). Katetrizační modifikace arytmogenního substrátu byla provedena endokardiálně v 11/29  a epikardiálně v 1/29 případů. Endokardiální i epikardiální přístup byly nutné v 6/29 případů. Pacienti obdželi klinickogenetickou konzultaci. Kaskádový rodinný screening byl nabídnut.  Po obdržení informovaného souhlasu proběhlo celoexomové sekvenování nové generace (NGS, TrueSightOne, Illumina).

Výsledky: Jen u 2/29 rodin byla zjištěna anamnéza SCD. NGS odhalila molekulární podstatu onemocnění u 17/29 (59%) pacientů. Nalezené mutace se vyskytují v genech PKP2 (9/29, 31%), DSP (2/29, 7%), DSG (2/29, 7%), DSC2 (1/29, 3%), DES (1/29, 3%), TMEM43 (1/29, 3%), TGFB3 (1/29, 3%). U 8/29 (28%) pacientů byly odhaleny patogenní varianty v genech, které nebyly dosud  s ARVC/D asociovány. U 4/29 (14%) pacientů NGS neodhalila žádnou patogenní variantu DNA.

Závěr: U 59% pacientů s ARVC/D se podařila jednoznačně odhalit kauzální mutace pro onemocnění. Nejčastější molekulární příčinou ARVC/D byly varianty v genu pro desmozomální protein PKP2, což je ve shodě s mutačními frekvencemi v jiných evropských kohortách. Malá četnost manifestního onemocnění v rodinách svědčí pro nízkou penetranci zjištěných mutací. Cílené genetické vyšetření umožní přesnější odhad rizika u příbuzných a jejich individualizovanou kardiologickou dispenzarizaci.