Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

MĚŘENÍ TEPLOTY V JÍCNU PŘI IZOLACI PLICNÍCH ŽIL LASERBALONEM, ZKUŠENOSTI JEDNOHO PRACOVIŠTĚ

L. Šedivá, M. Janotka, M. Chovanec, J. Petrů, J. Škoda, P. Neužil (Praha)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXIV. výroční sjezd ČKS

Úvod:

Nemocní podstupující izolaci plicních žil pro fibrilaci síní jsou vzácně ohrožení závažnou komplikací: esofagoatriální píštělí. Bohužel tato komplikace má často fatální konec, proto je maximální snaha nemocného při píštělí ochránit. Rizikové jsou všechny typy použité energie při izolaci , včetně použití laserové energiie při izolaci laserbalonem. V naší práci uvádíme výsledky měření teplot v jícnu, následně při překročení kritické hodnoty standardně vyšetřujeme nemocné esofagoskopicky, případně doplňujeme MRI vyšetření.

Soubor nemocných a metodika:

Izolace plicních žil laserbalonem se na našem pracovišti se provádí od r. 2009. Celkem byla provedena u 332 nemocných. Teplotu v jícnu monitorujeme u každého nemocného, v posledních letech multipolární teplotní sondou. Při překročení měřené teploty alespoň na jednom měřícím čidle na 39 st C provádíme do 72 hodin esofagoskopii. Pokud je nalezena slizniční léze, nemocného indikujeme k provedení MR uvedené oblasti k určení přesného rozsahu léze.

Do sledování jsme zařadili 138 nemocných, ablovaných v letech 2014-2015. U 42 nemocných byla překročena kritická teplota. Byla provedna esofagoskopie a v případě nálezu slizniční léze doplňujeme MR vyšetření , určení rozsahu poškození tkáně.

Výsledky a závěr:

U 13 nemocných byla následnou esofagoskopií zjištěn drobná slizniční léze, dále u těchto nemocných provedené MR vyšetření neprokazuje poškození hlubších vrstev tkáně jícnu. Kompletní píštěl nebyla prokázána u žádného nemocného z našeho souboru. Konstatujeme, že ani překročení teplot v jícnu neznamená, že dochází k poškození jícnu, i v případě, že detekujeme drobnou slizniční lézi, neprokazujeme poškození hlubších vrstev jícnu. Izolace plicních žil laserbalonem se tedy jeví jako bezpečná metoda nefarmakologické léčby FS