Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

KATETRIZAČNÍ LÉČBA MITRÁLNÍ REGURGITACE U PACIENTŮ S CHRONICKOU SRDEČNÍ NEDOSTATEČNOSTÍ POMOCÍ MITRACLIPU

V. Pořízka, M. Želízko, R. Kočková, M. Hrnčárek  (Praha)
Tématický okruh: Srdeční selhání, transplantace, oběhové podpory
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXIV. výroční sjezd ČKS

Významná mitrální regurgitace (MR) je závažným onemocněním postihujícím kolem 10% populace nad 75 let, především s dysfunkcí levé komory srdeční spojenou často s těžkými projevy srdeční insuficience a závažnou životní prognózou. Chirurgická léčba u těchto nemocných je nevhodná, ne-li kontraindikována. Řešení nabízí zavedení minimálně invazívních katetrizačních technik, z nichž nejvíce prozkoumaná a rozšířená je implantace tzv. MitraClipu.

Od září 2014 do listopadu 2015 jsme v IKEM provedli 16 těchto výkonů u 15 pacientů. Jednalo se především o pacienty s těžkou systolickou dysfunkcí LK (EF ≤ 30% mělo71,4%pacientů) a významnou symptomatologií srdečního selhání ( NYHA IV° mělo 85,7%). Pacienti měli významnou MR III.-IV. stupně (85,7% pac. mělo IV. stupenň MR). Technická úspěšnost výkonu byla 100%, průměrně byly jednomu pacientovi implantovány 2 klipy (1-3). Při tříměsíčním sledování jsme zaznamenali pokles stupně mitrální regurgitace (z průměrných 3,85 na 1,75, z toho 93% pac. mělo stupeň I a II) spojený se zlepšením symptomatologie srdeční insuficience ve třídě NYHA (z průměrných 3,25 na 1,92, z toho 93% bylo v NYHA I a II). Tomu odpovídal i pokles středního tlaku v plicnici. Lehký trend byl zaznamenán ve vzestupu EF LKS a redukci end-diastolického diametru LKS (LVEDD).

Závěr: je zřejmé, že náš soubor je příliš malý na velké závěry. V souhlasu s literaturou však jistě lze souhlasit s tím, že u těchto u těchto vysoce rizikových pacientů s významnou MR se katetrizační řešení pomocí MitraClipu stává bezpečnou a účinnou léčebnou alternativou