Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

KATETRIZAČNÍ IMPLANTACE SYSTÉMU PARACHUTE - REMODELACE LEVÉ KOMORY (PVR) – PRVNÍ ZKUŠENOSTI

P. Neužil, V. Reddy, P. Kmoníček, J. Petrů, J. Naar, P. Doškář, T. Mráz, A. Krüger, M. Mates, M. Prokopová (Praha, Boston, United States)
Tématický okruh: Srdeční selhání, transplantace, oběhové podpory
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXIV. výroční sjezd ČKS

Úvod: Remodelace levé komory (LK) u nemocných po infarktu myokardu (IM) je významným faktorem negativního ovlivnění přežití. Referujeme použití implantátu PRACHUTE v rámci redukce objemu postischemické dilatrace LK.
Soubor a Metoda: Výkon PVR byl proveden v NNH u 3 nemocných (Ø věk 62,3 let; 3 M/ 0Ž; Ø BSA 1,79; ) , kteří byli indikováni ke katetrizační implantaci „okluderu“ hrotového aneurysmatu jako redukce zvýšeného objemu LK. Všichni nemocní prodělali STEMI a měli implantovaný CRTD (2x), VVICD (1x). Systém se zavádí punkční technikou přes stehenní tepnu 14 Fr resp. 16 Fr zavaděcím systémem přes aortální chlopeň do hrotu LK. Implantát má 4 základní velikosti (65,75,85 a 95 mm), má 16 nitinolových kotviček a je potažený ePTFE s dvojitou vrstvou. Primárním cílem bylo získání voltážové mapy LK před výkonem a dosažení významné redukce LVEDD.
Výsledky : Výkon jsme úspěšně dokončili u všech tří nemocných s průměrnou dobou výkonu 46 minut (bez elektroanatomického mapování). LVESVI se snížil z původních 99,6 ml/m2 na 84,3 ml/m2. EFLK se zvýšila z průměrných 28,3 % na 34,6. NYHA před zákrokem byla v průměru 2,6, klesla o celou jednotku na 1,6 po 1 měsíci. 6 minutový test chůze pak prokazoval zvýšení kapacity výkonu z původních 337 m na 394 m. Průměrná doba hospitalizace po výkonu byla 3 dny. Nezaznamenali jsme žádnou závažnější komplikaci. Mapování voltážové aktivity bude provedeno po 3 měsících od implantace.
Závěr: 1.naše výsledky prokazují rychlou výukovou křivku katetrizační implantace systému PARACHUTE. 2. PVR „exkluze“ aneurysmatu LK je bezpečná a efektivní.