Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

LÉČBA ZÁVISLOSTI NA TABÁKU – STANDARD KARDIOLOGICKÉ PÉČE, MOŽNOSTI V ČR

E. Králíková (Praha)
Tématický okruh: Sekundární prevence
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXIV. výroční sjezd ČKS


Expozice tabákovému kouři, aktivní i pasivní, je významným rizikovým faktorem kardiovaskulárních onemocnění, v zásadě zdvojnásobuje riziko. Je samostatnou diagnostickou jednotkou podle Mezinárodní klasifikace nemocí (dg. F17.2 – syndrom závislosti na tabáku, Z58.7 – expozice pasivnímu kouření). Jako v případě jiných nemocí, i zde existuje účinná léčba, která má být standardně nabízená a dostupná, kardiologickým pacientům zejména.
Podle časových možností terapeuta to může být jen krátká intervence každého zdravotníka (několik desítek vteřin až 10 minut), případně doporučení do nejbližšího Centra pro závislé na tabáku. Kontakty viz web Společnosti pro léčbu závislosti na tabáku www.slzt.cz. Těchto center je u nás 41, léčba je zde hrazena ze zdravotního pojištění. Zahrnuje vždy psychobehaviorální intervenci (změna denních stereotypů a hledání nekuřáckých řešení typických kuřáckých situací) a v naprosté většině případů také farmakoterapii, jejíž účinnost je přímo úměrná intenzitě intervence. Základní léky první linie jsou vareniklin, nikotin a bupropion, zatím bohužel ze zdravotního pojištěné hrazené nejsou, pouze některé zdravotní pojišťovny na ně přispívají z fondů prevence. Aktuální info rovněž na uvedeném webu.
Dále existuje síť lékáren, které poskytují poradenství i několik set vyškolených lékařů, ochotných se těmto pacientům intenzivněji věnovat. Podstatnou roli by moha sehrát nejpočetnější zdravotnická profese – sestry. Aktuální projekty pro sestry viz sesterská sekce webu www.slzt.cz.

 

Podpořeno projektem PRVOUK P25/LF1/2