Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

VYUŽITÍ KONTINUÁLNÍCH ELIMINAČNÍCH METOD U PACIENTA V KARDIOGENNÍM ŠOKU

K. Neusserová, K. Kondrašová, P. Ošťádal, A. Krüger, J. Myšková (Praha)
Tématický okruh: Akutní stavy v kardiologii, Akutní koronární syndromy
Typ: Ústní sdělení - sesterské, XXIV. výroční sjezd ČKS

Úvod: Kontinuální eliminační metody využíváme u hemodynamicky nestabilních nemocných s těžkým selháním renálních funkcí.
Soubor a metody: Na našem pracovišti zajišťujeme intermitentní i kontinuální eliminační metody, u hemodynamicky nestabilních pacientů v kardiogenním šoku potom zpravidla využíváme buď dialýzu s heparinovou antikoagulací nebo dialýzu s antikoagulací citrátem. Cílem této práce je srovnání obou metod u nemocných v kardiogenním šoku.
Výsledky: Kontinuální dialýza s heparinovou antikoagulací je na našem pracovišti stále eliminační metodou první volby u nemocných v kardiogenním šoku a je využívána častěji než dialýza citrátová. U nemocných s aktivním krvácením nebo u pacientů s vysokým rizikem závažného krvácení používáme dialýzu citrátovou. Obě metody jsou rovnocenné v účinnosti eliminace. Citrátová dialýza vyžaduje pečlivou monitoraci sérové hladiny vápníku.
Závěr: Kontinuální eliminační metody mají své nezastupitelné místo v léčbě těžkého renálního selhání u hemodynamicky nestabilních nemocných v kardiogenním šoku. Jak heparinová, tak citrátová dialýza jsou metody zvládnutelné v podmínkách koronární jednotky.