Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

MÁME NOVOU ANGIOLINKU :-)...A CO DÁL?

D. Grymová, V. Kožušníková (Ostrava)
Tématický okruh: Intervenční kardiologie
Typ: Ústní sdělení - sesterské, XXIV. výroční sjezd ČKS

Úvod: V předkládaném sdělení uvádíme vývoj počtu výkonů intervenční kardiologie, představujeme novou angiolinku Kardiovaskulárního oddělení FN Ostrava, spektrum prováděných výkonů nyní i výkonů plánovaných. Představujeme systém „svolávání“ pacientů na katetrizační sály inspirovaný modelem z velkého německého univerzitního centra

Metodika: Odd. intervenční kardiologie Fakultní nemocnice Ostrava poskytuje komplexní spektrum výkonů diagnostické invazivní a intervenční kardiologie. Ročně zde podstoupí koronarografické vyšetření cca 2000 pacientů, 1300 absolvuje perkutánní koronární intervenci. Jsou zde prováděna i další hemodynamická vyšetření.

Závěr: Katetrizační sál zajišťuje služby 24 hod. denně zejména pro ošetření pacientů s akutním infarktem myokardu. Za poslední roky a zejména pak poslední měsíce, jsme zaznamenali nárůst výkonů. V souvislosti s tímto přinesl vznik nové katetrizační laboratoře tolik potřebnou pomoc. Vlastní „nová angiolinka“ nicméně není tím jediným, musela následovat také provozní a organizační opatření.