Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ECHOKARDIOGRAFICKÉ MONITOROVÁNÍ LÉČBY INFEKČNÍ ENDOKARDITÍDY

R. Feuereisl (Praha)
Tématický okruh: Zobrazovací metody v kardiologii (echokardiografie, nukleární kardiologie, MRI, CT)
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XV. výroční sjezd ČKS
Sdělení navržené do bloku Asociace/PS/OS: PS Echokardiografie

Monitorování léčby infekční endokarditídy (IE) začíná včasnou  diagnostikou nemoci. Ta se opírá o klinický a mikrobiologický nález a především o nález echokardiografický (echkg), který je považován za zlatý standard. Ačkoliv nález útvarů na chlopních nemusí vždy nutně znamenat IE, jde nepochybně o nejcennější metodu při rozpoznání IE a jejích komplikací.
Echkg. vyšetření (TTE a především TEE) má být provedeno co nejdříve, při prvním podezření na IE. Je nutné aby vstupní vyšetření bylo pečlivě dokumentováno, neboť slouží jako referenční. Za optimální je považován digitální záznam vybraných neupravených dat na standardních nosičích (CD, DVD)  a kontinuální videozáznam celého vyšetření.  Echkg.  by měla být provedena tam, kde bude pacient léčen a obrazová dokumentace by ho měla  provázet po celou dobu léčení. Echkg. vyšetření informuje ošetřujícího lékaře o funkčním stavu chlopní, závěsného aparátu, vývoji vegetací a o hemodynamických parametrech srdeční činnosti. Při nepříznivém vývoji onemocnění umožňuje detekovat tvorbu abscesů, destrukci vaziva a stěny srdeční s vývojem píštěle nebo  pseudoaneurysmatu nebo vznikající dehiscenci chlopenní protézy. Mezi časné komplikace IE řadíme především septickou embolizaci, jejíž pravděpodobnost lze echkg. částečně odhadnout. Mezi pozdější komplikace řadíme subvalvulární šíření infekce s tvorbou abscesu, který je jednoznačnou indikací ke konzultaci kardiochirurgického pracoviště. Důležitou úlohou echkg.  je předejít rozvoji rozsáhlé destrukci vazivové tkáně a stěny srdeční, které jsou kardiochirurgicky obtížně a omezeně řešitelné a včas odhalit malou účinnost antibiotické léčby a předejít rozvoji sy. multiorgánového selhání, který se pravidelně objevuje v terminálních stádiích IE.
Vyléčený pacient zůstává nadále rizikový, recidivy IE jsou časté. Každý pacient po překonané IE musí být dispenzarizován a echkg. kontrolován.