Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

POŠKOZENÍ MYOKARDU A VELKÝCH TEPEN U HYPERTONIKŮ JE SOUBĚŽNÉ - SROVNÁNÍ VÝSLEDKŮ VYŠETŘENÍ MYOKARDU PULSNÍM TKÁŇOVÝM DOPPLEREM A VELKÝCH CÉV MĚŘENÍM RYCHLOSTI PULSNÍ VLNY

D. Šolc, B. Štrauch, O. Petrák, J. Král, J. Hradec (Praha)
Tématický okruh: Zobrazovací metody v kardiologii (echokardiografie, nukleární kardiologie, MRI, CT)
Typ: Poster - lékařský, XV. výroční sjezd ČKS

Úvod: U nemocných s arteriální hypertenzí se často rozvíjí diastolická dysfunkce levé komory (LK).  Často se u nich mění také mechanické vlastnosti  cévní stěny, která se stává tužší. Cílem této práce bylo zjistit, zda je u hypertoniků nějaký vztah mezi diastolickou (dys)funkcí LK a tuhostí stěny velkých cév.

Metodika: Hodnoceno bylo 40 nemocných s arteriální hypertenzí, kteří byli vyšetřeni echokardiograficky včetně posouzení diastolické funkce LK parametry transmitrální dopplerovské křivky a pulsním tkáňovým Dopplerem (TDI), a současně u nich byly zhodnoceny mechanické vlastnosti stěny velkých cév měřením rychlosti pulsní vlny (PWV).

Výsledky jsou shrnuty v tabulce. Zjistili jsme statisticky významné korelace mezi parametry diastolické funkce z TDI (časná rychlost E´), transmitrální dopplerovské křivky (decelerační čas vlny E - Mi-DT), velikostí levé síně (LS) a parametrem tuhosti cévní stěny (PWV). Průměrná PWV je významně vyšší u pacientů s diastolickou dysfunkcí LK hodnocenou pomocí TDI (E´/A´) než u nemocných s normální diastolickou funkcí (8,69 ± 1,88 vs. 6,78 ± 1,42 m/s; p=0,011).

  E´ [ cm/s ]  Mi-DT [ ms ]  LS (M-mode) [ cm ]
PWV [ m/s ]  -0,5194  -0,4772  0,4344
   n=39  n=32 n=37 
   p=0,001 p=0,006 p=0,007


Závěr: Prokázali jsme vztah mezi diastolickými vlastnostmi LK a tuhostí cévní stěny u nemocných s arteriální hypertenzí.