Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

POČETNÁ KOMOROVÁ EKTOPIE JAKO MOŽNÁ PŘÍČINA OPAKOVANÝCH PÁDŮ U MLADÉ PACIENTKY - KAZUISTIKA

M. Schejbalová (Praha 4)
Tématický okruh: Ambulantní péče
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXIV. výroční sjezd ČKS
Sdělení navržené do bloku Asociace/PS/OS: Česká asociace ambulantních kardiologů

V kazuistice je uveden případ 30 leté ženy odeslané do ambulance kardiologa pro opakované synkopy a palpitace v předchozích letech a nález bloku levého Tawarova raménka na ekg.

Je popisován komplexní algoritmus vyšetření v rámci dostupných metodik kardiologické ambulance s překvapivým nálezem velmi početné monomorfní komorové ektopie. Zjištěna dysfunkce levé srdeční komory nejspíše arytmogenní etiologie, ale v rámci diferenciální diagnózy vyjádřena i suspekce na možné střádavé onemocnění a  indikována nejen léčba srdečního selhání ale i  provedení MRI srdce.

Diskutovány jsou možnosti specializované ambulantní kardiologické léčby, ale i nutnost úzké spolupráce s klinickými pracovišti při indikaci finančně náročných vyšetřovacích metodik.

V případu uvedené pacientky se jednalo o racionální indikaci  radiofrekvenční ablace substrátu před aplikací antiarytmické medikace, vedoucí k postupné restituci funkce levé srdeční komory s normalizací klinického nálezu. V neposlední řadě byla pro pacientku nejvíce očekávána informace kardiologa o "povolení" možnosti jejího otěhotnění.

 

Závěr:

Radiofrekvenční ablace monomorfní komorové etopie je racionálním postupem léčby, zvláště v případě arytmií indukované dysfunkce levé srdeční komory vedoucí po výkonu k normalizaci echokardiografického nálezu a normalizaci klinického stavu. Je nutná úzká spolupráce ambulantního specialisty s klinickým pracovištěm.