Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

PATNÁCTILETÉ SLEDOVÁNÍ NEMOCNÝCH S HEMODYNAMICKY NEVÝZNAMNÝMI ATEROSKLEROTICKÝMI ZMĚNAMI VĚNČITÝCH TEPEN

O. Hlinomaz, J. Máchal, A. Vašků, L. Groch (Brno)
Tématický okruh: Ateroskleróza
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXIII. výroční sjezd ČKS

U pacientů, kteří přicházejí ke koronarografii, často diagnostikujeme hemodynamicky nevýznamné aterosklerotické změny na věnčitých tepnách. Cílem naší studie bylo porovnat 15-ti leté přežití pacientů s hemodynamicky nevýznamnými stenózami věnčitých tepen s nemocnými s významnými stenózami a s hladkostěnnými věnčitými tepnami.

V roce 1998 jsme provedli elektivní koronarografii u 600 po sobě přicházejících nemocných s podezřením na ischemickou chorobu srdeční, z nichž 489 mělo angiograficky prokázané významné postižení věnčitých tepen (nejméně jednu diametr stenózu >= 50%), 42 mělo nevýznamné aterosklerotické změny (diametr stenózu < 50%) a 69 hladkostěnné věnčité tepny. Pro hodnocení přežití pacientů ve třech sledovaných skupinách jsme použili Gehan-Wilcoxon test s Bonferonniho korekcí a Coxův regresní model.

Zjistili jsme statisticky významně vyšší 15-ti leté přežití ve skupině osob s hladkostěnnými věnčitými tepnami (87%) ve srovnání s pacienty s významnými stenózami věnčitých tepen (61%) (Pcorr < 0,0001) a také s nerovnostmi na věnčitých tepnách (62%) (Pcorr < 0,01). Naproti tomu jsme nezjistili žádný statisticky významný rozdíl mezi přežitím pacientů s významnými a nevýznamnými stenózami (nerovnostmi). Rozdíly byly statisticky významné i po zahrnutí věku a pohlaví (hladkostěnné věnčité tepny vs významné stenózy: p < 0,05, HR 2,25; hladkostěnné věnčité tepny vs nerovnosti věnčitých tepen: p < 0,05, HR 2,57).

Výsledky naší studie ukazují, že dlouhodobá prognóza pacientů s hemodynamicky nevýznamnými změnami věnčitých tepen je zřetelně horší než prognóza nemocných s hladkostěnnými tepnami a blíží se spíše prognóze pacientů s hemodynamicky významnými stenózami. Toto zjištění podporuje nutnost agresivní antiaterosklerotické léčby u osob s nerovnostmi věnčitých tepen.