Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

POROVNÁNÍ EFEKTIVITY A BEZPEČNOSTI KATETROVÉ IMPLANTACE AORTÁLNÍ CHLOPNĚ (TAVI) V ZÁVISLOSTI NA ZVOLENÉM TEPENNÉM PŘÍSTUPU

M. Branny, P. Branny, M. Hudec, J. Januška, P. Kufová, K. Kluz, L. Škňouřil, M. Bláha, J. Jarkovský, B. Holek (Ostrava, Třinec)
Tématický okruh: Chlopenní vady
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXIII. výroční sjezd ČKS

Cíl: dlouhodobé sledování efektivity a bezpečnosti TAVI v závislosti na zvolené přístupové cestě

Metodika a soubor: ze skupiny 228 konsekutivních nemocných, kteří podstoupili TAVI léčbu v Kardiocentru Nemocnice Podlesí Třinec v období červenec 2009 až prosinec 2013 cestou femorálního (TF), podklíčkového (TS) a přímého aortálního (DA) přístupu, byli všichni, prospektivně zařazeni do registru a sledování po dobu 2 let. Střední věk pacientů byl 79 let (67- 87), 53,5% byly ženy, 86,4% bylo v NYHA třídě III a IV, střední indexovaná plocha aortální chlopně (AVAi) byla 0,40cm2/m2 (0,23- 0,56) a střední gradient (MGrad) činil 44mmHg (19- 76). Základní charakteristika souboru se nelíšila ve všech třech skupinách s vyjímkou nižšího počtu žen v TS- TAVI skupině a vyššího výskytu AS periferních tepen ve skupinách TS a DA.
Výsledky: v krátkodobém (30- denním) sledování došlo ve všech třech skupinách ke zlepšení NYHA třídy, AVAi a MGrad bez statisticky významných rozdílů. Výskyt komplikací, nezávisle na přístupové cestě, byl nízký- celková mortalita 2,6%, závažné krvácení 3,5%, MACE 5,3%. V dlouhodobém sledování byly nalezeny podobně příznivé výsledky ve skupinách TF a TS. Avšak ve skupině DA byl výskyt MACE a mortality významně vyšší- mortalita 31,3% v 1.roce a 65,6% ve 2. roce ve rovnání s 14,7% a 24,1% u TF a 13,1% a 24,7% ve skupině TS pacientů (p=´0,043). 
Závěr: při srovnání jednotlivých TAVI přístupových cest není rozdíl v jejich efektivitě a bezpečnosti z hlediska krátkodobého sledování. V dlouhodobém sledování je mortalita nemocných léčených přímým aortálním přístupem signifikantně vyšší.