Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

VÝSLEDKY SLEDOVÁNÍ PACIENTŮ PO KATETRIZAČNÍ PLASTICE MITRÁLNÍ CHLOPNĚ POMOCÍ MITRACLIPU

J. Januška, M. Hudec, L. Škňouřil, M. Dorda, L. Gajdůšek, M. Urban, M. Bilka, M. Branny (Třinec)
Tématický okruh: Chlopenní vady
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXIII. výroční sjezd ČKS

Cíl: Zjistit střednědobý efekt katetrizační plastiky mitrální chlopně pomocí MitraClipu

Soubor: V posledních 49 měsících byla v nemocnici Třinec Podlesí provedena u 71 pacientů ((33,8% žen) plastika mitrální chlopně pomocí MitraClipu. Průměrný věk pacientů byl 68,7 roku. Všichni měli dušnost ve skupině NYHA III-IV (průměr 3,2). Průměrná EF v souboru byla 31,9%, z toho 43pacientů měla EF 30% a méně (60,5%). Průměrná velikost LK v diastole byla 66,5mm, průměrná velikost LS 51 mm. Průměrné Euroscore II souboru bylo 12,7%

Výsledky: V jednom případě se nám nepodařilo implantovat žádný MitraClip (technický neúspěch). Nejvíce jsme implantovali 3 MitraClipy. 30 denní mortalita byla 2,9%. Měsíční mortalita 9,8%. 1 letá mortalita 18%. Periprocedurálně došlo u dvou pacientů ke komplikaci se vznikem plicního edému. U jednoho pacienta k perforaci cípu a u jednoho pacienta uvolnění MitraClipu, který byl vytažen katetrizačně. U 17 pacientů (23,9%) došlo k hematomu v třísle řešenému konservativně.

Závěr: 17 pacientů (23,9%) došlo k hematomu v třísle řešenému konservativně. Plastika mitrální chlopně katetrizačně má výrazně nižší krátkodobé riziko úmrtí, než predikované pomocí Euroscore II. Ve srovnání s konservativně léčenou mitrální regurgitací je akceptovatelná i roční mortalita.