Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

KORELACE INDEXU IFR S HODNOTOU FRAKČNÍ PRŮTOKOVÉ REZERVY KORONÁRNÍHO ŘEČIŠTĚ – ROČNÍ ZKUŠENOST NA NAŠEM PRACOVIŠTI

Š. Jeřábek, T. Kovárník, J. Horák, A. Linhart (Praha)
Tématický okruh: Intervenční kardiologie
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXIII. výroční sjezd ČKS

Úvod a cíl: Indikace koronárních intervencí podle měření frakční průtokové rezervy (FFR) je podle současných evropských guidelines pro revaskularizaci myokardu v úrovni doporučení IA. V poslední době se vedle FFR začíná prosazovat i metoda iFR (instantaneous wave-free ratio), která používá nehyperemické měření tlakového gradientu ve střední části diastoly, kdy je hodnota intramyokardiální rezistence spontánně nízká a stabilní. Postavení iFR v klinické praxi není stále definováno. Cílem našeho sdělení je prezentace roční zkušenosti s hodnocením iFR v korelaci s hodnotou FFR.

Soubor a metodika: Celkem bylo vyšetřeno 89 pacientů (72 se stabilní anginou pectoris a 17 s akutním koronárním syndromem), u nichž jsme provedli měření iFR a FFR na 101 koronárních lézích.

Výsledky: Korelace obou metod byl velmi vysoká (r2=0,62, p<0,001). Nejmenší korelace byla zachycena v rozmezí FFR hodnot 0,65-0,75, kde iFR vykazovalo menší shodu s FFR, která by však ve většině případů neovlivnila indikaci k revaskularizaci. Shoda pro indikaci k revaskularizaci byla 85% a v případě použití tzv. hybridního přístupu (t.j. bez iFR hladin 0,86-0,96) byla shoda 96%.

Závěr: I na poměrně malém souboru nemocných jsme prokázali velmi dobrou korelaci metod FFR a iFR, která je v souladu s publikovanými daty. Použití iFR umožňuje zrychlení hodnocení hemodynamické významnosti koronárních stenóz a rovněž finanční úsporu, neboť není třeba podávat adenosin.