Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

MODULACE SRDEČNÍ KONTRAKCE - NADĚJNÁ PŘÍSTROJOVÁ LÉČBA CHRONICKÉHO SRDEČNÍHO SELHÁNÍ SE SNÍŽENOU SYSTOLICKOU FUNKCÍ LEVÉ KOMORY A ÚZKÝM QRS, POUŽITÍ SYSTÉMU OPTIMIZER IV - KAZUISTIKA

J. Naar, F. Málek, M. Mudroch, L. Machálek, P. Neužil (Praha)
Tématický okruh: Srdeční selhání, transplantace, oběhové podpory
Typ: Poster - lékařský, XXIII. výroční sjezd ČKS

Úvod: Principem modulace srdeční kontrakce (cardiac contractility modulation, CCM) je neexcitatorní stimulace v refrakterní periodě srdečního cyklu vedoucí k okamžitému inotropnímu efektu navýšením intracelulární koncentrace kalciových iontů v kardiomyocytech (fosforylace), v dlouhodobějším horizontu i k ovlivnění intracelulárních dějů genovou regulací myocytárních proteinů. Systém tvoří 2 pravokomorové stimulační elektrody v septální pozici a 1 snímací síňová. Klinické studie prokázaly příznivý efekt CCM na funkční kapacitu (peak VO2) u pacientů s chronickým srdečním selháním (CHSS) se sníženou systolickou funkcí levé komory (LK), zejména při EF>25%.

Kazuistika: Muž, 66 let, diabetik 2. typu na PAD, s pokročilým CHSS při DKMP, po implantaci 2D-ICD v primární prevenci, s přetrvávající výraznou symptomatologií NYHA III přes optimalizovanou medikaci. Pacient nebyl kandidát srdeční resynchronizační léčby (QRS 102ms), pro polymorbiditu a věk nebyl zařazen ani do programu transplantace srdce. Nemocnému jsme implantovali 14.8.2014 nový model CCM stimulátoru Optimizer IV. Periprocedurální invazivní hemodynamické měření dokumentovalo výrazný nárůst dP/dt v LK při CCM stimulaci. Pacient již krátce po implantaci popisoval výraznou regresi dušnosti (max. NYHA II) a symptomatické zlepšení přetrvávalo i při 3 měsíční kontrole. Echokardiograficky došlo během 3 měsíců ke zlepšení EF LK z 15-20% na 25%. Po tuto dobu nebyla měněna medikace.

Závěr: U pacienta jsme pozorovali výrazné klinické zlepšení časně po implantaci CCM stimulátoru Optimizer IV s přetrváváním efektu i po 3 měsících. Účinnost metody u pacientů s CHSS a EF LK 25-45% je v současné době ověřována v randomizované multicentrické studii FIX-HF-5C. V případě pozitivního výsledku lze předpokládat implementaci této přístrojové léčby do nových doporučených postupů European Society of Cardiology pro CHSS.