Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

VÝSKYT FOKÁLNÍ HYPERTROFIE VOLNÉ STĚNY PRAVÉ KOMORY V NESELEKTOVANÉM SOUBORU PACIENTŮ S HYPERTROFICKOU KARDIOMYOPATIÍ

J. Borová , M. Pleva, J. Januška, M. Branny (Třinec)
Tématický okruh: Choroby myokardu a perikardu
Typ: Poster - lékařský, XXIII. výroční sjezd ČKS

Cíl: Hypertrofie pravé komory (PK) se dle literárních údajů vyskytuje u 15- 30 % pacientů s hypertrofickou kardiomyopatií (HCM). Její přítomnost podporuje diagnózu HCM v rámci diferenciální diagnostiky etiologie hypertrofie stěn levé komory (LK). Cílem naší práce bylo zhodnotit výskyt fokální hypertrofie PK v našem souboru pacientů s HCM a srovnat jej s literárně publikovanými údaji.

Soubor: V období 7/2009 až 1/2015 jsme provedli vyšetření srdce pomocí magnetické rezonance (CMRI) u 126 pacientů s HCM. 
Metodika: Přítomnost fokální hypertrofie stěn PK a pozdního sycení hypertrofických segmentů myokardu PK byla hodnocena vizuálně. Hypertrofický segment PK byl definován tloušťkou myokardu > 4 mm a jeho fokálnost pak poměrem diametru 2>= 1 vůči přilehlému nepostiženému segmentu. Izolovaná hypertrofie trabekul PK ani difuzní hypertrofie stěn PK nebyla považována za pozitivní nález. Morfologie stěn PK byla hodnocena ve standardních projekcích (v krátké ose od baze až po hrot komory, čtyřdutinová projekce a projekce na výtokový trakt).
Výsledky: Z celkového počtu 126 vyšetřených pacientů s HCM byla přítomnost fokální hypertrofie stěn PK prokázána u 16 pacientů (12,6 %). U 4 pacientů (25 %) byla v hypertrofických segmentech prokázána přítomnost pozdního sycení. 
Závěr: Výskyt hypertrofie PK je v našem souboru nižší než je obecně uváděn v dostupné literatuře. Jeden z důvodů vidíme v tom, že jsme v naší práci sledovali přítomnost hypertrofie čistě fokální a nikoliv difusní, která může být zapříčiněna jiným onemocněním (např. plicní hypertenzí).