Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ECHOKARDIOGRAFIE V DĚTSKÉM VĚKU: MOŽNOSTI HODNOCENÍ LEVÉ KOMORY VE VZTAHU K HYPERTENZI

J. Pavlíček, T. Gruszka, T. Šuláková, J. Strnadel, Z. Šumník (Ostrava, Praha)
Tématický okruh: Pediatrická kardilogie
Typ: Poster - lékařský, XXIII. výroční sjezd ČKS

Úvod: Echokardiografie (ECHO) se stále více i v dětském věku uplatňuje v oblasti měření a sledování vývoje hypertrofie a remodelace levé komory (LVH, left ventricular hypertrophy) a stanovení její hmotnosti (LVM, left ventricular mass). Tato měření mohou napomoci stratifikaci kardiovaskulárního rizika a léčebné strategii.

Cíl práce: Přehled hodnocení parametrů levé komory, hodnocení její funkce, výpočet hmotnosti levé komory a její indexace, hodnocení vztahu měřených parametrů s chorobami, které vedou ke zvýšenému kardiovaskulárnímu riziku.
Metodika: ECHO vyšetření levé komory, 2D a M-způsob, měření síly stěn a dutiny levé komory, výpočet LVM, indexace na tělesnou výšku umocněnou na 2.7 (LVMI). Při posuzování LVM u dětí je nutno na rozdíl od dospělých (jediná hranice LVMI 51g/m na 2.7) používat věkově specifické percentily, hmotnost levé komory se liší v jednotlivých věkových obdobích, jediná hodnota LVMI napříč všemi věkovými skupinami není spolehlivá, u rok starého dítěte může být tato hodnota až 85g/m na 2.7.
Soubor pacientů a výsledky: Autoři představují úvodní studii zahrnující 100 dětí ve 4 skupinách (děti s diabetem mellitus normotenzní, fenomenem bílého pláště, s hypertenzí a kontrolní skupina normotenzních zdravých dětí). Nejčastěji je změna parametrů levé komory zjišťována u hypertenzních jedinců, u ostatních skupin jsou rozdíly nesignifikantní.
Závěry: Echokardiografie může sloužit ke stratifikaci kardiovaskulárního rizika pomocí hodnocení struktury a hmotnosti levé komory i u chorob nekardiálního původu (hypertenze, obezita, chronické selhání ledvin apod.). Hypertrofie levé komory je i v dětském věku rizikovým faktorem kardiovaskulární morbidity. Při hodnocení hmotnosti levé komory je u dětí nutno používat věkově specifické percentily. Jejich použití v praxi umožňuje sledovat vývoj hmotnosti levé komory v průběhu nemoci a léčby.
Práce byla podpořena grantem IGAMZ č. NT14335-3/2013