Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

NESPECIFICKÉ ABDOMINÁLNÍ OBTÍŽE S ELEVACÍ OBSTRUKČNÍCH JATERNÍCH ENZYMŮ JAKO RARITNÍ PRVNÍ PROJEV KONSTRIKTIVNÍ PERIKARDITIDY

Z. Rücklová, Š. Jeřábek, T. Grus, J. Marek, T. Paleček, A. Linhart, J. Kořínek (Praha)
Tématický okruh: Choroby myokardu a perikardu
Typ: Poster - lékařský, XXIII. výroční sjezd ČKS

Úvod: Konstriktivní perikarditida (KP) je relativně vzácné onemocnění, které se nejčastěji klinicky projevuje známkami srdečního selhání. Vzácněji jsou prvními příznaky KP nespecifické abdominální obtíže, někdy provázené hepatopatíí s elevací jaterních transamináz. V této kazuistice popisujeme zajímavý případ KP iniciálně se projevující elevací obstrukčních enzymů a obtížnou diagnostikou při fibrilací síní (FiS).

Kazuistika: 61-letý pacient s chronickou FiS, bez projevů srdečního selhání, byl vyšetřován gastroenterologem pro intermitentní, několik měsíců trvající dyskomfort v pravém podžebří provázený izolovanou elevací obstrukčních jaterních enzymů, sonograficky bez obstrukce žlučových cest. Abusus alkoholu pacient zcela negoval. Serologie prokázala prodělanou asymptomatickou hepatitidu A a B dle hepatologa nevysvětlovala laboratorní odchylky. Provedeno bylo echokardiografické vyšetření vyslovující podezření na KP ( nález septal bounce, anulus reversus -obr. 1. a dilatace dolní duté žíly). CT vyšetření prokázalo přítomnost perikardiálních kalcifikací a invazivní hemodynamické vyšetření s dočasnou komorovou stimulací potvrdilo diagnózu KP. Následně byla provedena úspěšná perikardektomie (obr 2.).

Diskuze a závěr: Elevace obstrukčních jaterních enzymů jako první klinický projev KP je raritní záležitostí, avšak dokládá, že v rámci diferenciální diagnostiky hepatopatie, je nutné vzít do úvahy i KP. Ačkoliv echokardiografie je základní diagnostickou metodou, některé parametry vztažené k respiraci nejsou při FiS bohužel přínosné. Zlatým standardem tak zůstává invazivní hemodynamické vyšetření (dyskordantní průběh tlaků v pravé a levé komory s respirací (obr. 3) a dip and plateau), které v kombinaci s dočasnou komorovou stimulací u FiS (u našeho pacienta) potvrzuje diagnózu.