Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

SOUVISLOST DÁVKY FUROSEMIDU A PŘÍDAVKU DIGOXINU S REHOSPITALIZACÍ A DLOUHODOBOU MORTALITOU U PACIENTŮ S AKUTNÍM SRDEČNÍM SELHÁNÍ - DATA Z REGISTRU AHEAD MAIN

M. Miklíková, J. Jarkovský, R. Miklík, R. Špaček, L. Pohludková, K. Zeman, S. Littnerová, L. Koc, J. Špinar, J. Pařenica (Brno, Frýdek-Místek)
Tématický okruh: Srdeční selhání, transplantace, oběhové podpory
Typ: Poster - lékařský, XXIII. výroční sjezd ČKS

ÚVOD: Prognóza pacientů hospitalizovaných s akutním srdečním selháním (ASS) je závažná, hospitalizační mortalita je 10-20%. 40% pacientů zemře nebo je rehospitalizováno pro akutní dekompenzaci v průběhu jednoho roku. Rehospitalizace signifikantně zhoršují kvalitu životu a zvyšují náklady na léčbu přežívajících pacientů.

CÍL: Posoudit, zda dávka furosemidu u propuštěných pacientů může mít vliv na četnost rehospitalizací u pacientů propuštěných po ASS.

METODIKA: Vyhodnoceno bylo 1294 konsekutivních z FN Brno a nemocnice Frýdek Místek, tzv. sektorových pacientů, hospitalizovaných pro ASS pacientů a zařazených do registru prospektivního registru ASS – AHEAD. Během 3 let byla vyhodnocena mortalita a výskyt rehospitalizací.

VÝSLEDKY: V průběhu 3 let bylo rehospitalizováno pro akutní dekompenzaci 27.5% pacientů, dalších 39% pacientů zemřelo bez rehospitalizace. Celkem 46.2% pacientů mělo rehospitalizaci z KV příčin a 63,3% pacientů z jakékoliv příčiny. Zvyšující se dávka furosemidu souvisela s vyšší mortalitou i rehospitalizacemi pro akutní srdeční selhání, a to i po adjustaci na 12 základních prognostických parametrů. Přídání digoxinu neprokázalo podle našich výsledku snížení rehospitalizací nebo mortality. Rovněž kombinace furosemidu s hydrochlorothiazidem nevedla ke snížení rizika rehospitalizací. Vyšší dávka furosemidu nebo přídavek digoxinu nebo hydrochlorothiazidu korelovala s tíží a dalšími komorbiditami pacientů.

ZÁVĚR: Pacienti propuštění pro ASS jsou často rehospitalizováni. Nepodařilo se nám prokázat, že zvýšená dávka furosemidu, přídavek digoxinu nebo hydrochlorothiazidu mohla snížit riziko rehospitalizací pro ASS.