Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

POZDNÍ REGRESE DILATACE A SYSTOLICKÉ DYSFUNKCE LEVÉ KOMORY – KAZUISTIKA

J. Malík, T. Paleček, M. Mašek (Praha)
Tématický okruh: Srdeční selhání, transplantace, oběhové podpory
Typ: Poster - lékařský, XXIII. výroční sjezd ČKS

Dilatovaná kardiomyopatie (DKMP) má řadu příčin. Mezi reverzibilní patří především myokarditida a tachykardií indukovaná DKMP. Prezentujeme případ pozdní reverzibility velmi těžké dilatace a systolické dysfunkce levé komory bez resynchronizační a jiné invazivní léčby.

V srpnu 2012 byl přijat 58-letý muž s němou kardiologickou anamnézou pro kardiální plicní edém při pravidelné supraventrikulární tachykardii 146/min s nutností umělé plicní ventilace, progredující druhý den do kardiogenního šoku. Echokardiograficky výrazně dilatovaná levá komora s těžkou systolickou dysfunkcí a dyssynchronií při bloku levého raménka (BLRT). Koronarografický nález byl normální, provedena elektrokardioverze. Doba hospitalizace 14 dnů, echografický nález bez vývoje. S odstupem 25 dnů od přijetí již ambulantně provedena MR srdce s nálezem enormně dilatované levé komory (viz tabulka) s EF 13%, bez známek myokarditidy. Ambulantně velmi pozvolná titrace betablokátoru a ACE-inhibitoru. 5 měsíců po dimisi echograficky EF 33%, dušnost ustupuje do úrovně NYHA II-III, 7 měsíců po dimisi NYHA I-II, začal chodit do práce (zedník). S odstupem 2,5 roku od iniciální hospitalizace provedena kontrolní MR srdce s výraznou regresí nálezu – viz tabulka. BLRT zůstává. Příčina systolické dysfunkce není jasná, vzhledem k absenci MR známek myokarditis i jiné jasné podkladové etiologie se jako nejpravděpodobnější jeví diagnóza tachykardií indukované DKMP, s velmi pomalou regresí nálezu.

 Parametr MR srdce Vstupní  Kontrolní 
 EDV levé komory (ml)  598  222
 EF levé komory (%)  13 47 
 Prezentovaný případ ukazuje na možnost i oddálené pozitivní remodelace levé komory s významným zlepšením EF u nemocného s nově zjištěnou DKMP a podtrhuje tak nutnost vyčkat minimálně několik měsíců optimální farmakoterapie srdečního selhání před indikací primárně preventivní implantace ICD/CRT-D.