Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

PLASTIKA KARCINOIDEM POSTIŽENÉ TRIKUSPIDÁLNÍ CHLOPNĚ Z MINITORAKOTOMIE

K. Stašková, F. Toušek, A. Mokráček (České Budějovice)
Tématický okruh: Chlopenní vady
Typ: Poster - lékařský, XXIII. výroční sjezd ČKS

 Úvod: Karcinoidy jsou neuroendokrinní tumory vyznačující se produkcí biologicky aktivních působků, pomalým růstem a vzácným výskytem. Karcionidové postižení srdečních chlopní, nejčastěji trikuspidální regurgitace a pulmonální stenóza, se vysvětluje sekrecí patologických substancí z jaterních metastáz karcinoidu do jaterních žil, důsledkem je endokardiální fibróza vedoucí ke ztluštění a retrakci cípů chlopní.

 Cíl: Kazuistika poukazuje na možnost ovlivnit kvalitu života a dobu přežití onkologického pacienta s karcinoidovým postižením srdce šetrným kardiochirurgickým výkonem.
 Popis kazuistiky: Sdělení popisuje případ 62letého pacienta s generalizovaným a inoperabilním nádorem caeca colon ascendens, s metastatickým postižením jater, u kterého po osmi letech stabilizace onemocnění, dosažené předchozí cystostatickou terapií, dochází k relapsu a progresi co do velikosti metastatických ložisek jater a pravostranného postižení srdce s významnou trikuspidální regurgitací. Hlavní obtíží pacienta je progrese námahové dušnosti.
Echokardiograficky je popsána dilatace pravostranných srdečních oddílů s dobrou systolickou funkcí PKS a těžká trikuspidální regurgitace IV.st. při dilataci anulu, retrakci a restrikci cípů, zejména septálního.
V době operace je pacient léčen syntetickým analogem somatostatinu Octreotidem ke zvládnutí příznaků karcinoidového syndromu. 
Po domluvě s onkology a se souhlasem pacienta je indikován kardiochirurgický výkon z minitorakotomie, během kterého je implantován prstenec Medtronic do trikuspidální pozice a proveden Alfieri stitch mezi předním a septálním cípem. Pooperační průběh je bez komplikací, pacient je propuštěn 8. pooperační den. 
 Závěr: Kardiochirurgický výkon provedený z minitorakotomie umožní včasnější zotavení při zachování chirurgických standardů a může těmto nemocným zlepšit kvalitu života i ve stadiu metastatického rozsevu tumoru.