Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

VLIV CHRONICKÝCH ZMĚN ARTERIÁLNÍ PODDAJNOSTI A REZISTENCE NA GEOMETRII A TUHOST LEVÉ KOMORY

P. Wohlfahrt, M. Redfield, V. Melenovský, F. Lopez-Jimenez, R. Rodeheffer, B. Borlaug (Praha, Rochester, United States)
Tématický okruh: Srdeční selhání, transplantace, oběhové podpory
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXIII. výroční sjezd ČKS

Cíl V průřezových studiích byla arteriální elastance (Ea) asociovaná se systolickou (Ees) i diastolickou (Eed) tuhostí levé komory. Není ale známo, jakým způsobem dlouhodobé změny v celkové arteriální poddajnosti (TAC) a systémové vaskulární rezistenci (SVR), které jsou složkami Ea, ovlivňují změny geometrie a tuhost levé komory. Cílem práce bylo zjistit vliv dlouhodobých změn TAC a SVR na strukturu a tuhost levé komory.


Metodika Ve skupině 722 pacientů náhodně vybraných z populace jsme provedli klinické a echokardiografické vyšetření na začátku studie a po 4 letech. Výsledky Ve 4-letém sledování, změny v SVR a srdeční frekvenci měli největší vliv na změny arteriální elastance. Zatímco změny v TAC měly jenom malý vliv na změny Ea, největší mírou ovlivňovaly end-systolickou tuhost levé komory. Vzestup SVR a pokles TAC vedl k největšímu vzestupu diastolické tuhosti, což bylo podmíněno poklesem end-diastolického objemu levé komory. Naopak, u osob u kterých se zlepšila arteriální poddajnosti a poklesla cévní rezistence se objem levé komory zvýšil, zatímco Eed se nezměnila.


Závěr Pokles arteriální poddajnosti se největší mírou podílí na vzestupu end-systolické tuhosti levé komory. Změny v pulzatilním i stabilním dotížení levé komory vedou k pozitivní i negativní remodelaci levé komory a změnám end-diastolické tuhosti levé komory. Terapie cílená na zlepšení aortální poddajnosti může zpomalit nebo zastavit stárnutí srdce.