Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

JEDNOROČNÍ KLINICKÉ VÝSLEDKY INTERVENČNÍ LÉČBY SRDEČNÍHO SELHÁNÍ SE ZACHOVALOU EJEKČNÍ FRAKCÍ LEVÉ KOMORY ZA POUŽITÍ INTERATRIÁLNÍ KOMUNIKACE

F. Málek, P. Neužil, F. Gustafsson, D. Kaye, M. Mates, L. Søndergaard, V. Reddy (Praha, Copenhagen, Denmark, Melbourne, Australia, New York, United States)
Tématický okruh: Srdeční selhání, transplantace, oběhové podpory
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXIII. výroční sjezd ČKS

Úvod: Možnosti léčby srdečního selhání se zachovalou ejekční frakcí levé komory (HFpEF) jsou omezené. Za přítomnost příznaků je odpovědné zvýšení tlaku v levé síni v klidu a při zátěži. Byla vyvinuta a testována nova intervenční léčba s použitím implantabilní mezisíňové komunikace (IASDTM) s cílem snížit tlak v levé síni. Cíl studie: zjistit u pacientů s HFpEF jednoroční klinické výsledky po zavedení IASD. Soubor a metodika: Jedenáct pacientů bylo zařazeno do prospektivní multicentrické studie. Hlavní kriteria pro zařazení byla: ejekční frakce levé komory EF LK > 45%, tlak v plicnici v zaklínení PCWP ≥ 15 (v klidu), nebo ≥ 25mm Hg (při zátěži) a alespoň jedna hospitalizace pro srdeční selhání v posledním roce a/nebo funkční třída NYHA III/IV poslední tři měsíce. Průměrný věk byl 70 let, průměrná EF LK byla 57% a většina pacientů byla ve třídě NYHA III. Výsledky: IASD byl úspěšně implantován u všech pacientů. Tlak v plicnici v zaklínění se při kontrolním vyšetření významně snížil z 19.0 ± 5 na 14 ±3 mm Hg (p = 0.005). Funkční třída NYHA se zlepšila u 73 % a kvalita života (dotazník) u 91 % pacientů v jednom roce. Žádný z pacientů nezemřel a nikdo z pacientů neměl cerebrovaskulární nebo tromboembolickou příhodu. Riziko hospitalizace pro srdeční selhání bylo sníženo o 47 % ve srovnání s předchozím rokem. Závěr: Snížení tlaku v levé síni vytvořením implantabilní mezisíňové komunikace je novou možností ke snížení rizika hospitalizace, k omezení symptomů a ke zlepšení kvality života pacientů s HFpEF.