Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

SELFMONITORACE ANTIKOAGULAČNÍ LÉČBY – POCT INR TEST (COAGUCHEKXS)

A. Kmoníčková (Olomouc)
Tématický okruh: Farmakoterapie
Typ: Ústní sdělení - sesterské, XXIII. výroční sjezd ČKS

Úvod: Klinická odpověď na léčbu warfarinem je individuální. Jednou z možností, jak motivovat pacienty ke zlepšení spolupráce, je využití selfmonitorace. K sebemonitoraci pacientů jsme využili systém CoaguChekXS (metoda POCT –Point of Care Testing).
Cíl: Cílem naší studie bylo porovnat hodnoty INR získané při selfmonitoraci metodou POCT s výsledky paralelně stanovanými v laboratoři a ověřit kvalitu a bezpečnost provedení vyšetření samotným pacientem.
Metoda: Do studie bylo zařazeno 22 pacientů s potřebou nasazení antikoagulační léčby warfarinem. Po zaškolení byla pacienty prováděna selfmonitorace metodou POCT s průběžnou kontrolou (INR) laboratorním odběrem.
Výsledky: paralelně bylo stanoveno 52 hodnot měření INR metodou POCT a v laboratoři. Hodnoty obou metod dobře korelovaly v rozmezí normálních hodnot INR i v rámci účinné antikoagulační léčby.
Závěr: Pacienti zaškolení v používání POCT monitorace INR byli schopni správně provést vyšetření. Hodnoty stanovené pacienty metodou POCT dobře korelovaly s hodnotami stanovenými v laboratoři. Grantová podpora: CZ.1.07/2.2.00/28.0146