Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

NEOBVYKLÁ MANIFESTACE PERFORACE PRAVÉ KOMORY ELEKTRODOU DOČASNÉ KARDIOSTIMULACE (KAZUISTIKA)

T. Suchý (Kladno)
Tématický okruh: Kardiostimulátory
Typ: Poster - lékařský, XXIII. výroční sjezd ČKS

Úvod: Jednou z nejzávažnějších komplikací dočasné kardiostimulace je perforace pravé komory. Mezi významné rizikové faktory patří vyšší věk, ženské pohlaví, nízký BMI a zkušenosti lékaře provádějícího výkon.

Prezentujeme případ 91-leté pacientky hospitalizované pro progredující dušnost. Při přijetí zjištěn AV blok III.stupně s náhradním junkčním rytmem frekvence 30-40/min. Pod RTG kontrolou zavedena dočasná transvenózní KS (elektroda 5F bipolární, pasivní). Následně přeložena do naší nemocnice k implantaci trvalé kardiostimulace. Při přijetí na naše oddělení je pacientka oběhově stabilní, neudává jakékoliv potíže. Dle EKG došlo k obnovení AV vedení. Na elektrodě dočasné KS jsou dobré parametry-stimulační práh 1V/0,5ms. Při fyzikálním vyšetření zjištěn podkožní hematom cca 8x6cm pod levým prsem. Provedeno TTE s průkazem patologické separace perikardu 11mm před PK bez hemodynamického dopadu. Indikováno CT, které prokazuje perforaci stěny PK s průnikem konce elektrody do 6.mezižebří vlevo. Elektroda v těchto místech pravděpodobně poranila interkostální cévu. Vzhledem k nálezům indikován převoz na pracoviště s kardiochirurgickým zázemím. Elektroda odstraněna bez komplikací. V jedné době byl implantován trvalý 2D KS, obě elektrody s pasivní fixací. 

Závěr: Dobré stimulační parametry na elektrodě dočasné KS nevylučují perforační poranění stěny pravé komory. V našem případě se zřejmě proximální pól elektrody dostal do přímého kontaktu se svalovinou pravé komory a nedošlo tak k výpadkům stimulace, jak bychom očekávali. Jediným příznakem byl rozvoj podkožního hematomu. Již samotné fyzikální vyšetření pomohlo ke stanovení správné diagnózy. Při jakékoliv změně klinického stavu nebo stimulačních parametrů je třeba na tuto potenciálně život ohrožující komplikaci pomyslet a provést cílená vyšetření.

Kazuistika je doplněna obrazovým materiálem (ECHO a CT)