Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

RARITNÍ PŘÍPAD KRVÁCENÍ DO PERIKARDIÁLNÍ DUTINY V CHRONICKÉM STADIU INFARKTU MYOKARDU

V. Hanák, V. Lonský (Olomouc)
Tématický okruh: Akutní stavy v kardiologii, Akutní koronární syndromy
Typ: Poster - lékařský, XXIII. výroční sjezd ČKS

Úvod: Akutní krvácení do perikardiální dutiny je závažný stav, obvykle vyúsťující v tamponádu srdeční s oběhovým selháním, který má velmi různorodé spektrum  příčin. Spontánní ruptura ouška levé síně (LAA) je v literatuře popisována zcela raritně, většinou jako následek tupého poranění hrudníku.
Popis případu: 60-letý muž, 36 dní po direktní perkutánní koronární intervenci pro akutní STEMI/Q infarkt myokardu posterolaterálně, byl odeslán na kardiochirurgické pracoviště ze spádového interního oddělení pro prešokový stav, echokardiograficky diagnostikované pseudoaneurysma levé komory (PLK) s velkým hemoperikardem a počínající tamponádou srdeční. Vstupní transthorakální echokardiografické vyšetření na kardiochirurgickém pracovišti potvrdilo nález PLK posterolaterálně, staršího koagula kolem pravostranných oddílů, velkého depa tekuté krve u baze levé komory s těsným vztahem k PLK a útlakem levé síně. Vzhledem k podezření na rupturu PLK a postupující oběhovou nestabilitu, byla provedena chirurgická revize, s nálezem zdroje krvácení při ruptuře LAA. Následně byla provedena sutura ouška levé síně a plastika PLK s nekomplikovaným pooperačním průběhem.
Cíl sdělení: prezentace zcela raritní příčiny akutního krvácení do perikardiální dutiny, při absenci zjevného předchozího traumatického inzultu či intrakardiální intervence, souběh s vývojem poinfarktového PLK a důležitost dostupnosti časné echokardiografické diagnostiky u stavů akutního srdečního selhání.