Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

REFRAKTERNÍ KARDIOGENNÍ ŠOK PŘI ROZSÁHLÉM STEMI PŘEDNÍ STĚNY S KRYTOU RUPTUROU VOLNÉ STĚNY LEVÉ KOMORY ŘEŠENÝ RESCUE „AWAKE“ VA-ECMO PODPOROU – SPOLUPRÁCE TŘÍ KARDIOCENTER

J. Kačer, M. Lindovská, R. Surovčík, I. Netuka, F. Mlejnský, J. Bělohlávek (Mělník, Praha)
Tématický okruh: Akutní stavy v kardiologii, Akutní koronární syndromy
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXIII. výroční sjezd ČKS

Ruptura volné stěny levé komory bývá fatální komplikací infarktu myokardu. Jen v ojedinělých případech přichází v úvahu časná chirurgická korekce.

    Popisujeme případ 62letého pacienta s rozsáhlým subakutním anteroextenzivním infarktem myokardu s ST elevacemi jako první manifestací ischemické choroby srdeční. Přes úspěšnou perkutánní koronární intervenci 11 hodin od začátku obtíží došlo k rozvoji multirgánové dysfunkce při přetrvávající těžké systolické dysfunkci levé komory. Bylo kontaktováno ECMO centrum VFN a emergentně zahájena mechanická srdeční podpora oběhu femoro-femorální venoarteriální extrakorporální membránovou oxygenací na našem pracovišti bez nutnosti intubace („awake ECMO approach“) s následným transportem do ECMO centra. Průběh byl dále komplikován tamponádou srdeční s nutností chirurgické evakuace hemoperikardu s verifikací kryté ruptury v oblasti hrotu levé komory. Přes dočasnou oběhovou stabilizaci byl nadále pacient hemodynamicky závislý na oběhové podpoře, pokus o weaning byl neúspěšný. Proto byl dále předán do transplantačního centra IKEM k implantaci dlouhodobé mechanické srdeční  podpory a zařazen na waiting list k transplantaci srdce. V současné době rehabilituje chůzí na standardním oddělení.

     Případ demonstruje efektivitu úzké spolupráce tří kardiocenter: PCI centra, která primárně ošetřilo pacienta se STEMI, ECMO centra, které poskytlo krátkodobou  mechanickou  srdeční   podporu   formou  VA ECMO, a transplantačního centra, které pacienta zajistilo dlouhodobou mechanickou srdeční podporou a zařadilo na čekací listinu  k transplantaci srdce.