Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

KOMBINOVANÁ PŘÍČINA TĚŽKÉ PREKAPILÁRNÍ PLICNÍ HYPERTENZE /2 KAZUISTICKÉ SDĚLENÍ/

R. Surovčík, P. Jebavý, R. Feureisl, P. Frídl (Praha)
Tématický okruh: Plicní hypertenze
Typ: Poster - lékařský, XVI. výroční sjezd ČKS

Kombinovaná příčina  prekapilární plicní hypertenze může modfikovat spůsob diagnostiky a léčbu pacientů.  Prezentujeme 2 kazuistiky pacientů  s kombinovanou  příčinnou významné prekapilární plicní hypertenze.  

Kazuistika č.1.: 58-ročná žena, V anamnéze paroxyzmy fibrilace síní,  klidová dušnost a bolesti na hrudi. Na EKG   deprese ST na přední stěně.  2/06 SKG a PCI RIA s implantací stentu. 10/06 progrese stavu, námahová dušnost III st., oprese na hrudníku. Dle TTE známky klidové plicní hypertenze,   systolický tlak v AP 45-50mmHg, PK hraniční velikosti   a nález  defektu septa síní/průměr 10mm/. Při  kompletní  katetrizaci  potvzen L-P zkrat na úrovni septa síní Qp/QS 1.7, a lehká prekapilární plicní hypertenze. Zvažován uzávěr defektu septa síní. 5/07 další progrese stavu, ND III-IV st., otoky DKK, dle TTE LK bez dilatace, EFLK 62%, PK dilatovaná, s těžkou systolickou dysfunkcí, při pravostranné katetrizaci nález těžké prekapilární plicní hypertenze/90/27/51mmHg/, PK 130/10mmHg. Stav hodnocen jako těžká prekapilární  idiopatická  plicní hypertenze  a nevýznamný defekt septa síní 10x9mm. Pacientka byla odeslána do centra pro léčbu plicní hypertenze, kde se dosud léči. 

 Kazuistika č.2.: pacientka s  počátkem potíží  od 1/07,  anamnézou ND II st.,   bolesti a otoků kloubů DKK + erytema nodosum, potvrzená diagnóza sarkoidózy.   Echokardiogaficky  nález:  významný, chronický perikardialní cirkulární  výpotek, s maximální separací  21mm,  LK v normě, , EFLK 65%,  PK lehce dilatována/31mm/ s truksupidální regurgitací  2st., a klidové známky lehké prekapilární plicní hypertenze, odhadovaný systolický tlak v AP byl 45mmHg. 4/07 další progrese stavu, námahová dušnost III st., atypické bolesti na hrudi, dle echa dilatace PK/40mm/ a známky významné prekapilární plicní hypertenze. CT vyšetření odhalilo masivní  subakutní plicní embolizaci. Pacientka úspešně léčba antikoagulační terapii.