Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

NAŠE ZKUŠENOSTI S POUŽITÍM ASPIRAČNÍHO KATÉTRU EXPORT U PACIENTŮ S AKUTNÍM KORONÁRNÍM SYNDROMEM

P. Formánek, P. Kmoníček, O. Aschermann (Praha)
Tématický okruh: Intervenční kardiologie
Typ: Poster - lékařský, XVI. výroční sjezd ČKS

Cíl: zhodnotit efekt použití aspiračního katétru v průběhu perkutánní koronární intervence (PCI) u pacientů s akutním koronárním syndromem (AKS) a angiograficky zjevnou přítomností trombů v koronární tepně.
Metody: v období od ledna 2007 do ledna 2008 jsme u 16 pacientů s akutním infarktem myokardu s ST elevacemi (STEMI) a bez ST elevací (NSTEMI) použili aspirační katétr Export. Retrospektivně jsme zhodnotili klinický efekt PCI s použitím aspiračního katétru a dosažený výsledný průtok intervenovanou tepnou (TIMI flow).
Výsledky:  bylo hodnoceno 16 nemocných s AKS, 11 z nich mělo příhodu STEMI, 5 NSTEMI. U 14 nemocných ukázal vstupní  angiogram úplný uzávěr infarktové tepny, 2 pacienti měli těsnou stenosu se zachovaným reziduálním průtokem. Po PCI jsme zaznamenali u 14 nemocných dosažení optimálního průtoku intervenovanou tepnou (TIMI flow 3), ve 2 případech bylo plnění tepny zpomalené (TIMI flow 2). Žádné periprocedurální komplikace nebyly zaznamenány.
Závěr: Použití aspiračního katétru Export v selektovaném souboru pacientů s AKS a angiograficky zjevnou přítomností trombů je bezpečné. Výsledný efekt intervence s použitím aspiračního katétru byl příznivý.